Πολυχρόνης Τζωρτζάκης: Ραντεβού στο ξεκόλλημα
Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της Ολυμπιακής διαδρομής, o Πολυχρόνης Τζωρτζάκης μίλησε στο Sports Journeys για την εμπειρία στο Τόκιο και την ελληνική ποδηλασία.
Στα 32 του χρόνια, ο ποδηλάτης από τα Χανιά συμμετείχε για πρώτη φορά στην καριέρα του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα, κατάφερε να τερματίσει την δυσκολότερη διαδρομή στην ιστορία των αγώνων στην 63η θέση. Η τακτική του Έλληνα πρωταθλητή να μπει στο βασικό ξεκόλλημα απέδωσε καρπούς, παρότι κλήθηκε να ποδηλατίσει περισσότερα από 180 χιλιόμετρα μπροστά!
«Έτρεξα τον μεγαλύτερο αγώνα της καριέρας μου ακριβώς όπως ονειρευόμουν. Βρέθηκα μπροστά από το πρώτο χιλιόμετρο, έμεινα εκεί όσο είχα δυνάμεις και κατάφερα να ολοκληρώσω την δυσκολότερη Ολυμπιακή διαδρομή. Μικρή σημασία έχει η τελική κατάταξη. Είμαι υπερήφανος διότι τίμησα το Εθνόσημο και έκανα υπερήφανους όλους όσους δούλεψαν γι’ αυτή την πρόκριση. Όλα τα παιδιά της Εθνικής, τους προπονητές και φυσικά την οικογένειά μου, που με στήριξε στο δύσκολο ταξίδι».
Σε αυτή την γωνία του ελληνικού διαδικτύου, έχετε διαβάσει αρκετές φορές ότι η ποδηλασία είναι ομαδικό άθλημα. Ο Έλληνας πρωταθλητής ατομικής χρονομέτρησης για το 2021, δεν ξέχασε την προσπάθεια των συναθλητών του για την κατάκτηση της πρόκρισης.
«Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι κάτι σημαντικό και για εμένα προσωπικά, όπως είπα νωρίτερα, το όνειρό μου. Ωστόσο μέχρι να φτάσεις εκεί, μεσολαβούν αρκετά χρόνια, στα οποία δεν είσαι μόνος και δεν εξαρτάται μονάχα από την προπόνηση. Σε αυτό το σημείο, λοιπόν, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα παιδιά της Εθνικής που έδωσαν το 100% στους αγώνες-γύρους που λάβαμε μέρος και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την θέση για το Τόκιο. Χωρίς εκείνους, όσο και αν πάλευα, δεν θα έφτανα ποτέ στην Ολυμπιακή διαδρομή».
Βέβαια, προτού φτάσει στην εκπλήρωση του ονείρου του, ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης έπρεπε να διανύσει πολλά χιλιόμετρα και να ξοδέψει αμέτρητες εργατοώρες πάνω στο ποδήλατο. Όμως ποιο ήταν το ερέθισμα για να ξεκινήσει την αγωνιστική ποδηλασία.
«Ήταν 14 Αυγούστου 2004. Μαζί με τον σύλλογο μου, τον Τάλω, πραγματοποιήσαμε ένα μονοήμερο ταξίδι από τα Χανιά, για να παρακολουθήσουμε από κοντά τον αγώνα της αντοχής. Ήμουν 15 χρονών τότε, ωστόσο το θυμάμαι σαν να ήταν εχθές. Έτρεχα από την Ακαδημίας έως τον Λυκαβηττό σαν τρελός, για να μαζέψω παγούρια και να θαυμάσω τα ποδηλατικά θηρία της εποχής. Κάτι σπινθήρισε μέσα μου εκείνη την ημέρα. Το 2005, συμμετείχα στις Ολυμπιακές Ημέρες Νεολαίας στην Ιταλία. Ε τότε ήταν η στιγμή που αποφάσισα ότι θα γίνω επαγγελματίας».
Έτσι και έγινε! Ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης δούλεψε πάρα πολύ ούτως ώστε να βρεθεί στα ενδότερα της επαγγελματικής ποδηλασίας και μπορεί να δηλώνει πια ότι τα κατάφερε. Το ταξίδι του ξεκίνησε από την Kastro Murcia το 2010, μία από τις τρεις εν ενεργεία continental ομάδες της Ελλάδας εκείνης της περιόδου, με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης (διαλύθηκε το 2014).
Εκεί αγωνίστηκε και το 2011, πριν ξεκινήσει το ταξίδι στο εξωτερικό το 2013. Πρώτος σταθμός η Γαλλία και πιο συγκεκριμένα η Ορλεάνη, με την Guidon Chalettois (μαζί με τον Γιάννη Δρακάκη). Ακολούθησαν ακόμα δύο σταθμοί επί γαλλικού εδάφους! Το 2014 στην Team Nantes Atlantique, ένα ιστορικό σωματείο με έτος ίδρυσης το 1907. Και τις σεζόν 2015-2016 στην Villeneuve Saint Germain, όπου αγωνίστηκε παρέα με τον Χαράλαμπο Καστραντά.
«Η ποδηλασία στο εξωτερικό, ειδικά σε χώρες όπως η Γαλλία και το Βέλγιο που διαθέτουν μακρά παράδοση, είναι εντελώς διαφορετική από την Ελλάδα. Για να είμαι ακριβείς η διαφορά είναι χαοτική. Οι αγώνες είναι υψηλού επιπέδου, υπάρχει πολύς κόσμος που παρακολουθεί και φυσικά, οι ευκαιρίες για κάτι καλό περισσότερες. Δεν ξέρω αν είναι αποκλειστικά θέμα κουλτούρας και παιδείας, αλλά η εμπειρία είναι μοναδική. Ειδικά στο Βέλγιο, όλοι παρακολουθούν φανατικά, διαβάζουν, μαθαίνουν για τους αθλητές, από τον πιο μικρό μονοήμερο έως τον Γύρο Γαλλίας».
Προτού φτάσει στο Βέλγιο και την Tarteletto Isorex όπου αγωνίστηκε δύο χρόνια (2018, 2019), προηγήθηκε ένα «αγροτικό» στην εξωτική Ταϊβάν με την φανέλα της RTS Monton Racing το 2017. Με την βελγική ομάδα, του δόθηκε η δυνατότητα συμμετοχής σε δυνατούς μονοήμερους όπως το Handzame Classic, αλλά και γύρους, όπου δίνουν το παρόν ομάδες του World Tour.
Φέτος, αγωνίζεται με την ομάδα του Κουβέιτ, όπου έσμιξε ξανά με τον Χαράλαμπο Καστραντά. Μάλιστα, ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης κατάφερε να πάρει την 3η θέση της γενικής κατάταξης του Γύρου της Εσθονίας, με μία 3η και μία 6η θέση στα δύο ετάπ. Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι το ποδήλατό του έσπασε στο ταξίδι και αναγκάστηκε να αγωνιστεί με αυτό.
«Ένα σπασμένο ποδήλατο για έναν επαγγελματία ποδηλάτη δεν είναι πρόβλημα. Οι χορηγοί φροντίζουν για την άμεση αντικατάστασή του. Υπάρχει ολόκληρος… στρατός από πίσω. Βέβαια, στο δικό μας επίπεδο κάτι τέτοιο δεν ισχύει! Ούτε πολυπληθές επιτελείο υπάρχει, ούτε δεύτερα και τρίτα ποδήλατα. Έτρεξα με το σπασμένο. Είχα τεράστιο κίνητρο διότι ήταν ο πρώτος αγώνας μετά την διοργάνωση στην Ρόδο, όπου δεν ήμουν καλά λόγω ενός μικροβίου και δέχτηκα άδικη κριτική για την κακή απόδοσή μου».
Τα ευτράπελα για το 2021 δεν σταμάτησαν στην Βαλτική για τον πρωταθλητή από τα Χανιά. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, βρέθηκε στα Πυρηναία για προετοιμασία σε υψόμετρο. Εκεί τον περίμενε μία καταιγίδα, αλλά και το peloton του Tour!
«Είναι γεγονός ότι ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος τις πρώτες μέρες στα υψόμετρα. Ταξίδεψα από την Γαλλία στην Ανδόρρα. Όταν έφτασα στην πόλη, υπήρχε κατακλυσμός και το χωριό που θα διέμενα ήταν μακριά και σε μεγάλο υψόμετρο. Δεν είχα μεταφορικό μέσο, οπότε πήρα το ποδήλατο στον ώμο και έκανα οτοστόπ (γέλια)! Πάντως, αυτές οι μέρες με βοήθησαν πολύ τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Μάλιστα, είχα την ευκαιρία να δω το 15ο ετάπ του Γύρου Γαλλίας, με τερματισμό στην Ανδόρρα και να παρατηρήσω τους κορυφαίους αθλητές».
Όλοι όσοι παρακολούθησαν τον αγώνα αντοχής και γνωρίζουν τον Πολυχρόνη, εκείνο που είπαν ήταν ότι βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του. Η παρουσία στο ξεκόλλημα και η μεγάλη προβολή που πήρε, συνυπολογίζοντας και τον τερματισμό, προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην καριέρα του; Εκτός φυσικά από την προσωπική ικανοποίηση.
«Όχι, επαγγελματικά δεν σου εξασφαλίζει κάτι. Ίσως την προοπτική να πάρεις έναν αξιοπρεπή μισθό και τίποτα περισσότερο. Στο δικό μας επίπεδο, αν δεν υπήρχαν κάποιοι φίλοι-χορηγοί, δεν θα γινόταν τίποτα. Πραγματικά είναι φίλοι μου και μού παρέχουν βοήθεια σε σημαντικά τεχνικά ζητήματα, που όπως είπα, δεν είναι δεδομένα για εμάς. Όπως ένα ζευγάρι τροχοί για παράδειγμα…».
Πολλά νεαρά παιδιά που ασχολούνται με την ποδηλασία σε παρακολούθησαν στην τηλεόραση να κάνεις κάτι πολύ όμορφο και ιδιαίτερο. Ποια είναι η συμβουλή σου.
«Ταλέντο υπάρχει, διάθεση για δουλειά επίσης, οπότε η πρώτη ύλη είναι καλή. Ζητούμενο είναι η συνέπεια και η προσήλωση στον στόχο. Η ποδηλασία είναι σκληρό άθλημα, αλλά ανταμείβει όποιον προπονείται και αφοσιώνεται 100% σε αυτή. Άρα θέλω να συνεχίσουν να προπονούνται, να πιστεύουν στον εαυτό τους και να κλείνουν τα αυτιά τους σε εξωγενείς παράγοντες. Στο τέλος της ημέρας, θα μένουν πάντα εκείνοι, το ποδήλατό τους και η διαδρομή ως αντίπαλος».
Φτάνοντας στο τέλος της κουβέντας μας, δεν έλλειψε και η απαραίτητη ευχή.
«Να αγαπάτε την ποδηλασία με ανιδιοτέλεια. Να μην σας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα και η δόξα. Καλώς ή κακώς οι επαγγελματίες κρίνονται από αυτό, ωστόσο η ανάπτυξη του αθλήματος δεν έρχεται μέσα από την κατάταξη. Εύχομαι κάποια στιγμή, να δούμε αγώνες με προδιαγραφές World Tour στην χώρα μας».
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχηθούμε στον Πολυχρόνη Τζωρτζάκη και την σύζυγό του, να τους ζήσει το νέο μέλος της οικογένειας! Ραντεβού στο επόμενο ξεκόλλημα Πολ…
Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και ολόκληρη την πρώτη σεζόν εδώ.
Εις το επανιδείν
Photo Credits: NewsIt , Hellenic-Cycling.gr , Nassos Triantafyllou
Σχολίασε