Ολυμπιακός: Το αμάρτημα του προπονητή μου

Ο Ολυμπιακός έπειτα από μία περίοδο προπονητικής σταθερότητας και λογικής, μπαίνει στην διαδικασία αναζήτησης νέου τεχνικού.

Τετάρτη δώδεκα τα μεσάνυχτα, προσπαθώ να αποσαφηνίσω παρέα με τον Μάρκο τι ακριβώς είδαμε από τον Ολυμπιακό κόντρα στην Μακάμπι Χάιφα. Μία ομάδα ασύνδετη, δίχως ξεκάθαρη στόχευση στο παιχνίδι της και χαμένη στην μετάφραση ενός ποδοσφαίρου ξένου για το DNA της. Αν θέλετε την άποψή μου, αυτό είναι το μεγαλύτερο… αμάρτημα του Πέδρο Μαρτίνς και όχι ο αποκλεισμός.

Η αλλαγή φιλοσοφίας κόστισε

Τα τελευταία δύο χρόνια ο πρωταθλητής Ελλάδας εγκατέλειψε τη λογική του κυριαρχικού ποδοσφαίρου. Έγινε πιο φοβικός αναφορικά με τη δημιουργία, διόλου τυχαία η πτώση της παραγωγικότητας. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην πρώτη σεζόν του Πέδρο Μαρτίνς ο Ολυμπιακός ξεπέρασε τα 100 γκολ ενεργητικό σε όλες τις διοργανώσεις! Την ώρα που στην τελευταία μετά βίας έφτασε τα 60, με το διάγραμμα της 4ετίας να είναι πτωτικό.

Ψαχουλεύοντας ακόμα περισσότερο την σακούλα των αριθμών, στην περσινή Super League ο Πορτογάλος είχε την μικρότερη βαθμολογική συγκομιδή από την στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου (83 βαθμοί – μαζί με τα playoffs). Θα μου πείτε ο τίτλος είχε εξασφαλιστεί από νωρίς. Η απάντηση είναι πως αυτό μόνο καλό δεν έκανε στην ομάδα.

Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν μία σταδιακή αλλαγή φιλοσοφίας. Μία κατάσταση που αποτυπώνεται και στον αγωνιστικό χώρο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Το στοιχείο της πίεσης σε όλο το γήπεδο από το 2021 εξαφανίστηκε. Η κίνηση χωρίς την μπάλα ελαχιστοποιήθηκε και η δημιουργία από την άμυνα μειώθηκε αισθητά.

Επίσης, οι μεταγραφές που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα αυτό, δεν συναίνεσαν στην επίλυση τούτων των προβλημάτων. Ίσα ίσα, που κατέστησαν εντονότερη την «βίαιη» αλλαγή τακτικού προσανατολισμού. Κάνοντας, λοιπόν, τη σούμα οδηγούμαστε στο φετινό καλοκαιρινό αδιέξοδο.

Δεν δημιουργήθηκε εκ νέου βασικός «κορμός»

Ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από την εξίσωση της πρόσφατης διετίας είναι η μη διατήρηση και δημιουργία βασικού κορμού. Μετά τις πωλήσεις Τσιμίκα, Ποντένσε και Γκιγιέρμε, την μη ανανέωση του Ελαμπντελαουΐ, δεν έγιναν κινήσεις αντίστοιχου επιπέδου. Προσοχή, όχι ποιοτικού επιπέδου, αλλά αγωνιστικού. Ούτε ο φιλότιμος Ρέαμπτσιουκ, ούτε ο Ραφίνια, ούτε ο Λαλά, ούτε ο πολυθεσίτης Ανδρούτσος, κάλυψαν το κενό των δύο ακραίων μπακ. Ακόμα και ο Βρσάλικο δεν θα προσθέσει επιθετικότητα στα άκρα.

Στη μεσαία γραμμή, έπειτα από την αποχώρηση του Γκιγιέρμε, δεν βρέθηκε ένας παίκτης που θα πάρει την μπάλα από την άμυνα και θα την πάει μπροστά, με δεδομένο ότι τα στόπερ των «ερυθρόλευκων» δεν διαθέτουν το ταλέντο να συμμετέχουν ενεργά στο build up. Ακούγεται απλοϊκό, όμως έτσι έχουν τα πράγματα.

Ο «καλός» Ολυμπιακός στηρίχθηκε στο τρίγωνο Καμαρά-Μπουχαλάκης-Γκιγιέρμε. Ο Βραζιλιάνος αποχώρησε, ο Μαντί από την στιγμή που δεν πήρε μεταγραφή το καλοκαίρι του 2020, είναι «άλλος» παίκτης και ο Μπούχα έμεινε για να καλύπτει όσα περισσότερα κενά μπορεί.

Επιστρέφοντας στο παρόν, λοιπόν, και το ματς με την Χάιφα, το παραπάνω ήταν αισθητό. Ούτε μία φορά στα 96 λεπτά της αναμέτρησης το σύνολο του Μαρτίνς δεν δημιούργησε κάθετα. Μόνο σε δύο περιπτώσεις προέκυψαν οργανωμένες προσπάθειες, ενώ μόλις βγήκε ο Μπουχαλάκης από τον άξονα, χάθηκε και η μικρή συνοχή που υπήρχε. Το αποτέλεσμα γνωστό…

Ολυμπιακός: Η επόμενη μέρα

Η προσφορά του Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό είναι ανεκτίμητη. Διόλου τυχαίο ότι αποτελεί τον μακροβιότερο προπονητή στην ιστορία του συλλόγου. Είναι ο τεχνικός με το καλύτερο ποσοστό νικών, τα περισσότερα ευρωπαϊκά ματς και ένα σωρό ακόμα ρεκόρ. Ωστόσο ο κύκλος του έκλεισε. Ένας επιτυχημένος κύκλος, με τρόπαια, ωραίο ποδόσφαιρο και όμορφες ευρωπαϊκές ιστορίες. Ακόμα και η στάση του σώματός του στον πάγκο εσχάτως, δείχνει ότι και ο ίδιος αισθάνεται άβολα (όσο και αν δεν το παραδέχεται).

Η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τον οργανισμό των πρωταθλητών Ελλάδας. Η μετάβαση έπειτα από μία σταθερότητα χρόνων, προκαλεί αναταράξεις. Το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η τριβή να είναι η μικρότερη δυνατή. Προσωπικά, θεωρώ ότι η φετινή χρονιά θα είναι «δοκιμαστική» για τον νέο προπονητή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα κληθεί να αξιολογήσει ένα ρόστερ 45 ποδοσφαιριστών, την ώρα που υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα (αγωνιστικά-μεταγραφικά). Οπότε η στήριξη και η πίστωση χρόνου αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο. Στοιχεία που η διοίκηση των «ερυθρόλευκων» απέδειξε ότι μπορεί να τα παρέχει και εν τέλει να βγει κερδισμένη μέσα από αυτά!

Υ.Γ.: Την ώρα που γράφονται τούτες οι αράδες, δεν υπάρχει απόλυση ή παραίτηση του Πέδρο Μαρτίνς.

Εις το επανιδείν

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και όλα τα επεισόδια των δύο κύκλων, εδώ.

Photo Credits: olympiacos.org