Μια μετακόμιση λύνει τον γρίφο
Για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, το μπασκετικό κοινό της χώρας κινείται στον αστερισμό του Σάσα Βεζένκοβ. Μάλιστα, νιώθω ότι ακόμα και η προσπάθεια της Εθνικής για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μοιάζει να επισκιάζεται από το «decision» του Βούλγαρου φόργουορντ.
Πλέον, βρισκόμαστε ώρες μακριά από την οριστικοποίηση της επιστροφής του στην «αγκαλιά» του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Έλληνας χεντ κόουτς θα ξαναβάλει στη μηχανή του Ολυμπιακού τον MVP της σεζόν 2022-23 κι έναν από τους επιδραστικότερους παίκτες που κυκλοφορούν στην αγορά.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να λύσει κι έναν γρίφο. Τώρα που το σκέφτομαι, ο ίδιος προφανώς και τον έχει ήδη λύσει, απλώς όσοι παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα, προσπαθούμε να μπούμε στο μυαλό του.
Με τα ως τώρα δεδομένα, θεωρώντας «κλεισμένο» τον Βεζένκοβ, το depth chart των «ερυθρόλευκων» διαμορφώνεται ως εξής:
PG: Γουόκαπ, Γκος, Βιλντόζα, Μήτρου Λονγκ
SG: Ντόρσεϊ, Έβανς, Λαρεντζάκης
SF: Παπανικολάου, ΜακΚίσικ, Μπραζντέικις
PF: Βεζένκοβ, Πετρούσεφ, Πίτερς
C: Φαλ, Μιλουτίνοφ, Ράιτ, Τανούλης
Με μια γρήγορη ματιά, το ρόστερ είναι ανισοβαρές, καθώς υπάρχει υπερπληθώρα παικτών στις θέσεις 4-5, το 1-2 μοιάζει ισορροπημένο, ενώ το 3 γεμίζει με ερωτηματικά. Πάντα, με γνώμονα την ποσότητα των παικτών και με δεδομένο πως ο Ίγκνας Μπραζντέικις βρίσκεται εκτός πλάνων (τουλάχιστον με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα).
Αφαιρώντας από το chart τον Λιθουανό, είναι ξεκάθαρο ότι ανοίγει «τρύπα» στη θέση «3», αφού Παπανικολάου και ΜακΚίσικ δεν διάγουν την πρώτη μπασκετική νιότη. Παρά την αδιαμφισβήτητη ποιότητά και προσφορά τους, μοιάζει σχεδόν απίθανο να καλύψουν τη θέση για πάνω κοντά 80 παιχνίδια στη σεζόν.
Κάπως έτσι, ο «γρίφος» μπορεί να λυθεί υπό συνθήκες, αν ο Άλεκ Πίτερς μετακομίσει μόνιμα στο «3», γεμίζοντας το κενό, ενώ παράλληλα, αποσυμφορίζει και τη φροντ λάιν. Βέβαια, μένει να φανεί αν όντως κάτι τέτοιο βρίσκεται στο μυαλό του Γιώργου Μπαρτζώκα και, ίσως σημαντικότερο, αν ο ίδιος ο παίκτης είναι σε θέση να αποδεχτεί έναν νέο ρόλο. Ειδικά σε ό,τι αφορά την άμυνα, εκεί όπου θα πρέπει να κάνει ταχύρρυθμα για να ανταπεξέλθει…
Πασιφανώς, ό,τι έχει σημειωθεί ως τώρα δεν αποτελεί πληροφορία ή ρεπορτάζ, αλλά περισσότερο αίσθηση των πραγμάτων. Μοιάζει δεδομένο πάντως πως, αν ο Ολυμπιακός θέλει να επιστρέψει στην κορυφή της Ελλάδας και να διεκδικήσει τη EuroLeague για τέταρτη διαδοχική σεζόν, τότε δεν μπορεί παρά να στοχεύει στη δημιουργία ενός ρόστερ με βάθος και ποιοτικές λύσεις στο παρκέ.
Oι ισορροπίες και οι ρόλοι θα γίνουν ζητούμενο, όταν θα υπάρχουν 15 ετοιμοπόλεμοι για 12 θέσεις. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός έζησε και τις δύο όψεις του αστάθμητου παράγοντα την τελευταία τριετία. Έβγαλε σχεδόν αβρόχοις ποσί της σεζόν 2022-23, φτάνοντας ένα σουτ μακριά από τη EuroLeague, χωρίς το βαθύτερο ρόστερ του κόσμου και πέρσι μετρήθηκαν ελάχιστες οι φορές που ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε «ευχάριστο» πονοκέφαλο για τον καταρτισμό της 12άδας.
Σε κάθε περίπτωση, το δεύτερο σενάριο επαληθεύεται απείρως συχνότερα από το πρώτο στις ομάδες της πρώτης ταχύτητας. Άρα, το προσέχουμε για να έχουμε, μοιάζει και -πιθανότατα συνιστά- την πλέον ενδεδειγμένη συνταγή. Μετακομίζοντας τον, υπέροχο πέρσι, Άλεκ Πίτερς, η αριθμητική ισορροπία επανέρχεται, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον πέντε παίκτες (Βιλντόζα, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Πίτερς, Πετρούσεφ) που μπορεί να καλύψουν παραπάνω από μία θέσεις, βουλώνοντας τρύπες, όταν και όποτε ανοίξουν…
ΥΓ: Τσεκάροντας, παρατήρησα ότι το τελευταίο μου κείμενο γράφτηκε στις 10 Οκτωβρίου. Πέρασαν δηλαδή σχεδόν εννιά μήνες. Το Sports Journeys μπήκε στον πάγο το τελευταίο διάστημα, καθώς τόσο εγώ, όσο και ο Γιάννης ξεμείναμε από χρόνο και έμπνευση. Δεν θα υποσχεθώ ότι επιστρέψαμε, αλλά ότι θα παλέψουμε να βρούμε μια νόρμα, αν μη τι άλλο.
Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και όλα τα επεισόδια των δύο κύκλων, εδώ.
Σχολίασε