Γύρος Ιταλίας: Η διοργάνωση των ανατροπών
Ο Γύρος της Ιταλίας ολοκληρώθηκε και το Sports Journeys παραθέτει τα γεγονότα που σημάδεψαν την τελευταία εβδομάδα της διοργάνωσης και χάρισαν στον Τέιο Γκέιγκεν Χαρτ τη ροζ φανέλα.
Ας ξεκινήσουμε με μία παραδοχή, ο φετινός Γύρος δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θέλετε η άφιξή του για πρώτη φορά τον Οκτώβριο. Θέλετε το δεύτερο κύμα της πανδημίας που επηρέασε και το peloton. Πάντως, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν ήταν πρωτόγνωρες για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Κάτι εξίσου σημαντικό είναι και η ολοκλήρωση της διοργάνωσης, καθώς όπως έχω γράψει στο παρελθόν, σε διαφορετική περίπτωση θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα για την επιβίωση αθλητών και ομάδων! Ηδη η CCC αποσύρεται στο τέλος της χρονιάς (έδωσε την άδειά της στην Circus Wanty Gobert), ενώ σε παρόμοια διαδρομή κινείται η NTT.
Το Στέλβιο και το Σεστριέρ έδωσαν το στίγμα
Μπαίνοντας στην τελευταία εβδομάδα άπαντες γνώριζαν ότι στα μεγάλα βουνά ο Αλμέιντα θα αντιμετώπιζε δυσκολίες. Στο 18ο και το 20ο ετάπ είδαμε θέαμα. Αρχής γενόμενης με το Στέλβιο. Η Sunweb μαζί με την Ineos, διαφοροποίησαν τον ρυθμό στα πρώτα χιλιόμετρα της ανηφόρας, αφήνοντας πίσω τους αντιπάλους τους. Σε εκείνο το σημείο ξεκίνησε η πλοκή του σεναρίου.
Ο Κέλντερμαν παθαίνει κρίση, χάνει επαφή και η ολλανδική ομάδα ενεργοποιεί το plan b, που ακούει στο όνομα Τζάι Χίντλεϊ. Η Ineos κάνει τρομερή δουλειά με τον Ρόαν Ντένις να μοιάζει ακούραστος και τον Γκέιγκεν Χαρτ απλά να ακολουθεί τη ρόδα του. Στο τέλος της ημέρας, η Sunweb πετυχαίνει το απόλυτο, αφού πήρε τη ροζ φανέλα με τον αρχηγό της, κατακτά το ετάπ με τον νεαρό Αυστραλό και κάνει το 1-2 στη γενική.
Πέραν από τις διαμαρτυρίες των ποδηλατών και το αλαλούμ που επικράτησε, στο 19ο ετάπ δεν άλλαξε τίποτα. Μετάβαση στο 20ο. Ο Βίλκο Κέλντερμαν και κατ’ επέκταση η ομάδα του πρέπει να αισθάνεται τυχερή, καθώς η διαφοροποίηση της διαδρομής άφησε εκτός το Ανιέλο, το Ιζοάρ και το Μοντ Ζενέβρ. Βουνά που θα δυσκόλευαν πολύ τον πρωτοπόρο της γενικής κατάταξης, συγκριτικά με τα τρία περάσματα από το Σεστριέρ.
Φευ! Ο Ολλανδός βιώνει μία δεύτερη ημέρα αδυναμίας, αφήνοντας τον Χίντλεϊ στο κυνήγι της ροζ φανέλας. Ο «μικρός» το έφτασε μέχρι τέλους, με διαδοχικές επιθέσεις στα τελευταία χιλιόμετρα του Σεστριέρ, αλλά στο σπριντ ο Γκέιγκεν Χαρτ πήρε ρεβάνς για την ήττα του προ δύο ημερών και εκμηδένισε την απόστασή τους. Για πρώτη φορά, λοιπόν, στην ιστορία ενός Μεγάλου Γύρου οι δύο πρώτοι ποδηλάτες της γενικής, μπήκαν στην τελευταία ημέρα με τον ίδιο ακριβώς χρόνο.
Στο ατομικό χρονόμετρο του Μιλάνο επαληθεύτηκαν τα προγνωστικά. Ο Φίλιπο Γκάνα πήρε τη νίκη στο ετάπ, ο Γκέιγκεν Χαρτ επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του σε αυτό το τερέν έναντι του Τζάι Χίντλεϊ και κάπως έτσι η Ineos κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία της τον Γύρο της Ιταλίας.
Η επιτυχία σε αριθμούς:
– Τέιο Γκέιγκεν Χαρτ: Εγινε ο 5ος ποδηλάτης από τη Μεγάλη Βρετανία που κατακτά τη γενική ενός Μεγάλου Γύρου (όλοι από το 2011 και μετά).
– Φίλιπο Γκάνα: Εγινε ο 4ος ποδηλάτης στην ιστορία του Giro που κατακτά και τα τρία ετάπ ατομικού χρονομέτρου στην ίδια διοργάνωση. Παράλληλα ο πρώτος στην ιστορία των Μεγάλων Γύρων που το καταφέρνει φορώντας τη φανέλα του Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ατομικής Χρονομέτρησης (ξεπέρασε τον Φαμπιάν Καντσελάρα).
– Ineos: 11η φανέλα γενικής σε Grand Tour τα τελευταία 9 χρόνια, με τέταρτο διαφορετικό Βρετανό ποδηλάτη (Μπράντλεϊ Γουίγκινς, Κρις Φρουμ, Γκέρεντ Τόμας οι προηγούμενοι).
Η νέα γενιά παίρνει τη σκυτάλη
Ανεξάρτητα από την προτίμηση του καθενός σε πρόσωπα ή ομάδες, οι αθλητές της λεγόμενης «νέας γενιάς» απέδειξαν για ακόμα μια φορά ότι η ποδηλασία αλλάζει. Προφανώς, οι συγκυρίες έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να δούμε δύο 24χρονους να παλεύουν για τη νίκη, ωστόσο αμφότεροι άδραξαν την ευκαιρία, παρουσιάζοντας τρομερή ωριμότητα. Δεν είναι εύκολο να διαχειριστείς την πίεση, τις απαιτήσεις και τα συναισθήματα σε ένα τόσο υψηλό επίπεδο.
Πέρα από τους δύο, θυμίζω την τεράστια επιτυχία του Ταντέι Πογκάτσαρ στον Γύρο της Γαλλίας, το εξαιρετικό πρόσωπο του Ζοάο Αλμέιντα και φυσικά τον Ρέμκο Εβενπουλ που έχει βάλει ήδη την σφραγίδα του σε μεγάλους αγώνες. Η λίστα δεν περιορίζεται μόνο στους παραπάνω, μην ξεχνάτε τους Εγαν Μπερνάλ, Αλεξάντερ Βλάσοφ, Ενρίκ Μας, Ματιέ Φαν Ντερ Πουλ και Βάουτ Βαν Αερτ…
Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα πώς όλοι θα παρουσιάσουν συνέπεια και σταθερότητα στα μεγάλα ραντεβού, αυτό θα το δείξει ο χρόνος. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η γενιά των 80’s αποχωρεί από το προσκήνιο (Νίμπαλι, Φρουμ, Φούγκλσανγκ κ.ά), ενώ η αμέσως επόμενη κινδυνεύει με πρόωρη εκθρόνιση.
Ο Ντεμάρ και οι υπόλοιποι
Αφήνοντας τη γενική κατάταξη, υπάρχουν πρόσωπα που επίσης σημάδεψαν τον Γύρο της Ιταλίας, όπως ο Αρνό Ντεμάρ (FDJ). Ο πρωταθλητής Γαλλίας κατέγραψε συνολικά τέσσερις νίκες σε ετάπ, συνεχίζοντας την εξαιρετική φόρμα του μέσα στο 2020. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι είναι ο ποδηλάτης με τις περισσότερες νίκες στο ProTour φέτος (14), κατακτώντας παράλληλα τη μωβ φανέλα των πόντων.
Ο Ρούμπεν Γκερέιρο πήρε τη φανέλα των βουνών χάρη στην παρουσία του στα ξεκολλήματα της τρίτης εβδομάδας. Βέβαια, ευνοήθηκε από την εγκατάλειψη του βασικού αντιπάλου του, Τζιοβάνι Βισκόντι, λίγες ώρες πριν από την εκκίνηση του βασιλικού ετάπ. Σε αυτή την κατηγορία, εντάσσεται δικαιωματικά ο Ρόαν Ντένις (Ineos), συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επιτυχία της ομάδας του.
Η επιτυχία σε αριθμούς:
– Αρνό Ντεμάρ (FDJ): Τρίτος Γάλλος ποδηλάτης που κατακτά τη φανέλα των πόντων στον Γύρο της Ιταλίας μετά τους Λοράν Ζαλαμπέρ και Νασέρ Μπουανί.
– Ρούμπερ Γκερέιρο (EF): Πρώτος ποδηλάτης από την Πορτογαλία που κερδίζει τη φανέλα των βουνών του Γύρου της Ιταλίας.
Συνοπτικά οι νικητές
1ο ετάπ -> Φίλιπο Γκάνα (Ineos) – Ατομική Χρονομέτρηση
2ο ετάπ -> Ντιέγκο Ουλίσι (UAE) – Σπριντ σε ανάβαση
3ο ετάπ -> Τζόναθαν Καϊσέδο (EF Pro) – Ξεκόλλημα
4ο ετάπ -> Αρνό Ντεμάρ (FDJ) – Μαζικό σπριντ
5ο ετάπ -> Φίλιπο Γκάνα (Ineos) – Ξεκόλλημα
6ο ετάπ -> Αρνό Ντεμάρ (FDJ) – Μαζικό σπριντ
7ο ετάπ -> Αρνό Ντεμάρ (FDJ) – Μαζικό σπριντ
8ο ετάπ -> Αλεξ Ντόουσετ (Israel Start Up Nation) –Ξεκόλλημα
9ο ετάπ -> Ρούμπεν Γκερέιρο (EF Pro) – Ξεκόλλημα
10ο ετάπ -> Πέτερ Σάγκαν (Bora Hansgrohe) –Ξεκόλλημα
11ο ετάπ -> Αρνό Ντεμάρ (FDJ) –Μαζικό σπριντ
12o ετάπ -> Τζόναθαν Ναρβάες (Ineos) –Ξεκόλλημα
13ο ετάπ -> Ντιέγκο Ουλίσι (UAE) –Σπριντ σε μικρό γκρουπ
14ο ετάπ -> Φίλιπο Γκάνα (Ineos) – Ατομική Χρονομέτρηση
15o ετάπ -> Τέιο Γκέιγκεν Χαρτ (Ineos) –Σπριντ vs Κέλντερμαν
16o ετάπ -> Γιαν Τράτνικ (Bahrain McLaren) – Ξεκόλλημα
17o ετάπ -> Μπεν Ο’Κόνορ (NTT) – Ξεκόλλημα
18o ετάπ -> Τζάι Χίντλεϊ (Sunweb) – Σπριντ vs Γκέιγκεν Χαρτ
19o ετάπ -> Γιόζεφ Τσέρνι (CCC) – Ξεκόλλημα
20o ετάπ -> Τέιο Γκέιγκεν Χαρτ (Ineos) –Σπριντ vs Χίντλεϊ
21ο ετάπ -> Φίλιπο Γκάνα (Ineos) – Ατομική Χρονομέτρηση
Εις το επανιδείν
Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys. Όλόκληρη την πρώτη σεζόν, θα τη βρείτε εδώ.
Photo Credits: bertolottipf – Flickr
Σχολίασε