Αναζητώντας το δίκαιο

Οφείλω να παραδεχτώ πώς η εικόνα της Εθνικής Ομάδας στο Κισινάου δεν με χάλασε καθόλου…

Διαβάζω δεξιά και αριστερά περί «πολιτικής» διαχείρισης στην Εθνική ποδοσφαίρου. Πιθανή εκτέλεση εντολών του ομοσπονδιακού προπονητή με… χαρτάκι και τα συναφή. Παιδιά, χάσαμε εντελώς την ουσία του πράγματος, σπαταλώντας φαιά ουσία σε γεγονότα που μόνο με ποδόσφαιρο δεν έχουν να κάνουν. Ας ασχοληθούμε λίγο με τους πραγματικούς πρωταγωνιστές και τα αποτελέσματα αυτά καθεαυτά.

Στο Nations League, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έδειξε την πρέπουσα σοβαρότητα, με μοναδική εξαίρεση το 0-0 με το Κόσοβο στο Μαρούσι. Αγωνιστικά, υπήρξαν διαστήματα όπου απέδωσε καλό ποδόσφαιρο, τσουλώντας το τόπι κι αυτό μου άρεσε περισσότερο απ’ όλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου, το παιχνίδι της Κυριακής στη Μολδαβία. Για περίπου μισή ώρα «σκάσαμε» τους αντιπάλους, πιέζοντας και κυκλοφορώντας την μπάλα σωστά. Δεν είναι καθόλου εύκολο να προκαλέσεις ανισορροπία σε μία πολυπρόσωπη άμυνα ή αν προτιμάτε σε ένα σύνολο 11 ποδοσφαιριστών που περιορίζουν την κίνησή τους σε 30-40 μέτρα.

Αν κάτι μου έλειψε από το τελευταίο χρονικά ματς, ήταν η παρουσία του Παυλίδη στο «κουτί». Ο 21χρονος φορ της Βίλεμ κάνει αθόρυβη δουλειά στον αγωνιστικό χώρο, ωστόσο τούτο του στερεί πολλές φορές τη δυνατότητα να προσφέρει στον τομέα του σκορ. Η συνεισφορά του στην επιθετική άμυνα είναι σημαντική, όπως και στην δημιουργία χώρου για τους υπόλοιπους (συνυπολογίστε το ξύλο που τρώει). Τα παραπάνω του στερούν ανάσες, επιφέρουν κούραση και κατ’ επέκταση η λήψη ορθής απόφασης στην τελική προσπάθεια γίνεται δύσκολη!

Φάκελος Κώστας Φορτούνης

Ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού είναι αδιαμφισβήτητα ο πιο ταλαντούχος Ελληνας ποδοσφαιριστής της γενιάς του. Και εκείνος που μπορεί να προσφέρει τη δεδομένη χρονική στιγμή σε περισσότερους από έναν τομείς στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Εχει αδικηθεί από τη διαχείριση του Φαν’τ Σχιπ; Νομίζω πώς κι αυτό δεν χωράει συζήτηση. Βέβαια, το να χαρακτηρίζεται ένας προπονητής ως «μυρωδιάς», «άμπαλος» κ.ο.κ, εξαιτίας μίας τέτοιας κατάστασης το θεωρώ τουλάχιστον χυδαίο. Εκτός και αν είσαι οπαδός…

Ο Φορτούνης βγήκε μπροστά κόντρα στη Μολδαβία (γκολ-ασίστ). Διαφοροποίησε παρέα με τον Πέλκα την εικόνα της ομάδας στην «γκέλα» με το Κόσσοβο (δοκάρι, 3 τελικές), ενώ στο αντίστοιχο εκτός ήταν σημαντικός παράγοντας στον τομέα της ανάπτυξης. Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία των εμφανίσεων του στα επίσημα. Κάτι τελευταίο, η… καραμέλα ούτε ο Μαρτίνς τον χρησιμοποιεί πρέπει να κοπεί. Εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες ενός συλλόγου, σε σύγκριση με την Εθνική. Εκεί δεν υπάρχει πάντα χρόνος και χρειάζεσαι σε αρκετές περιπτώσεις ποδοσφαιρικό fast food.

Να μείνει ή να φύγει ο Φαν’τ Σχιπ;

Σε μεγάλο βαθμό το ερώτημα του μεσότιτλου, θα απαντηθεί στο μυαλό εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις από το προσεχές αποτέλεσμα. Σε περίπτωση μη νίκης απέναντι στη Σλοβενία όλα τα ενδεχόμενα θεωρούνται ανοιχτά! Ο Ολλανδός δεν έχει κάνει άσχημη διαχείριση. Μαζί με το προπονητικό επιτελείο, έχουν ξεκινήσει μία προσπάθεια αναδόμησης της αγωνιστικής ταυτότητας. Βάζουν περισσότερα κυριαρχικά στοιχεία στο παιχνίδι της ομάδας και αφαιρούν την παθητικότητα των προηγούμενων ετών.

Θυμάμαι σε μία εκπομπή τον Σεπτέμβριο, τον Μάρκο ν’ αναλύει τα τότε νούμερα, που θύμιζαν σε μεγάλο βαθμό τα αντίστοιχα του 2014. Αν τα βάλεις κάτω, συνειδητοποιείς ότι μετά από μία πενταετία έχει επέλθει η ποδοσφαιρική κανονικότητα στην ομάδα (πλάνο, δουλειά, αποτελέσματα, καλό κλίμα). Πιστέψτε με, αυτό δεν έχει να κάνει με καμία ΕΠΟ και κανέναν σύλλογο. Οφείλεται ξεκάθαρα στο τεχνικό επιτελείο και στη διάθεση των αθλητών.

Υ.Γ: Πριν από μερικές μέρες κυκλοφόρησε το πρώτο τραγούδι των Imprerfection. Ολοι στη ζωή μας γνωρίσαμε μία «Σούλα», ακούστε το με προσοχή, έχει ενδιαφέρον. Όχι τίποτα άλλο, να βγει και η… υποχρέωση του κεράσματος από τον περφόρμερ Γιώργο Πολύζο.
Υ.Γ1: Η ανταπόκρισή σας στις δύο εκπομπές για τα 10 καλύτερα γκολ των ελληνικών ομάδων στο Champions League ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ!Εις το επανιδείν!

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys. Όλόκληρη την πρώτη σεζόν, θα τη βρείτε εδώ.

Photo Credits: Ivaylo KarushevFlickr