Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζει…
Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο Τελ Αβίβ και το τελικό 77-73 περισσότερο κολακεύει τους «πράσινους», οι οποίοι για 33 λεπτά πήραν… απουσία από το παρκέ της Menora Arena.
Της αμύνης τα παιδιά έμειναν «μετεξεταστέοι»
Από το ξεκίνημα της προετοιμασίας, ο Δημήτρης Πρίφτης ευαγγελίζεται πως η ομάδα του θα πρέπει να παίρνει πάντα καλό βαθμό στην άμυνα, ώστε να αντλεί ενέργεια και στην επίθεση. Στα πρώτα πέντε παιχνίδια της EuroLeague, οι «πράσινοι» επιτρέπουν 81,6 πόντους ανά παιχνίδι, δηλαδή τη χειρότερη άμυνα από τις 18 της κανονικής περιόδου!
Προφανώς, μια καινούρια ομάδα δεν μπορεί να δείξει όλες τις αρετές της από το πρώτο παιχνίδι, ωστόσο η φετινή εκδοχή του Παναθηναϊκού, μοιάζει να έχει ξεκάθαρο πρόβλημα στο αμυντικό κομμάτι. Μιλώντας με αριθμούς, επιτρέπει στον αντίπαλο να εκτελέσει με 39,7% από τα 6,75 (3η χειρότερη επίδοση στην Ευρωλίγκα), συνυπολογίζοντας και το παιχνίδι με τη Μακάμπι, όπου οι Ισραηλινοί «έγραψαν» 10% στο πρώτο ημίχρονο και 30% συνολικά (6/30)!
Χτες βράδυ, στο 33ο λεπτό του αγώνα με τη Μακάμπι, το ταμπλό έγραφε 64-44, με την «ομάδα του λαού» να βρίσκεται σε ρυθμό 80+ πόντων. Το πρόβλημα για τον Πρωταθλητή Ελλάδας, είναι ότι απέτυχε να βάλει δύσκολα σε μια ομάδα που δεν έκανε παρά ελάχιστη προετοιμασία κι όσο είχε δυνάμεις, βρισκόταν με άνεση μπροστά στο σκορ με διψήφια διαφορά.
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν αδίκησε ο Παναθηναϊκός τον εαυτό του για 33 λεπτά, αλλά η Μακάμπι τον δικό της, στα τελευταία 7! Όταν οι παίκτες του Σφαιρόπουλου έμειναν από δυνάμεις, φυσιολογικό για σύνολο που ακόμα αναζητά ρυθμό, τότε και μόνο ο Παναθηναϊκός κατάφερε να επιστρέψει στο ματς, παίζοντας μπάσκετ αλάνας, εκμεταλλευόμενος την ατομική ποιότητα των Μέικον, Νέντοβιτς και Παπαπέτρου!
Η σκιά στη θέση «5»
Πέρσι, αναδείχθηκε σε έναν από τους κυρίαρχους ψηλούς της λίγκας και μάλιστα, καθόλου άδικα ή υπερβολικά, έμπαινε στην κουβέντα για τους 2-3 καλύτερους 7-footers της Ευρώπης, μαζί με τον Μιλουτίνοφ και τον Ταβάρες.
Ο λόγος για τον Γιώργο Παπαγιάννη, ο οποίος φέτος μοιάζει εντελώς έξω από τα νερά του. Στην άμυνα, κινείται κι αυτός στα όρια της μετριότητας που κινούνται και όλοι οι συμπαίκτες του, ωστόσο αν μη τι άλλο δίνει τις μάχες του, μαζεύοντας ντουζίνες… σκουπίδια. Τόσα, 12, μάζεψε και στο Τελ Αβίβ, για να φτάσει τα 7.6 μέσο όρο, ενώ ανά 40 λεπτά κατεβάζει 13,2, τα περισσότερα από κάθε άλλον στη λίγκα!
Και μάλιστα, όταν πλείστες όσες φορές, έχει βρεθεί ανάμεσα σε τρεις και τέσσερις αντιπάλους κάτω από τη ρακέτα. Ειδικά στις στιγμές που δεν υπάρχει στο παρκέ ο Οκάρο Γουάιτ, το πρόβλημα για τον ψηλό του Παναθηναϊκού γίνεται ακόμα μεγαλύτερο!
Βέβαια, αυτό που προξενεί ακόμα μεγαλύτερη απορία, είναι η απουσία του στο επιθετικό playbook του Παναθηναϊκού. Το γεγονός εξηγείται, αλλά δεν δικαιολογείται, καθώς κινδυνεύει να «καεί» ένα από τα πιο βαριά χαρτιά του ρόστερ και στυλοβάτης του -διαβόητου- ελληνικού κορμού. Η απουσία ενός δημιουργού μέσα από pick n’ roll μειώνει δραστικά το επιθετικό ρεπερτόριο του Παπαγιάννη, ωστόσο ακόμα κι αν δεν είναι ο καλύτερος στο παιχνίδι με πλάτη, έχει βελτιώσει αρκετά το vision στο παιχνίδι του, γεγονός που θα επέτρεπε να «πατήσει» η μπάλα στο «ζωγραφιστό» και ο ίδιος να δημιουργήσει από μέσα προς τα έξω.
Η τελευταία ελπίδα του, αποτελεί η προσθήκη του Φέρελ, ο οποίος σε κάποιες, μεμονωμένες φάσεις, φάνηκε να τον «ψάχνει» στο παρκέ. Αν αποδειχθεί φρούδα, τότε ο πύργος του Παναθηναϊκού, θα συνεχίσει να κάνει το… τρόλεϊ, όπως η μπασκετική αργκό χαρακτηρίζει τους παίκτες, οι οποίοι απλώς ανεβοκατεβαίνουν το παρκέ, χωρίς καμία συμμετοχή στο παιχνίδι…
Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και ολόκληρη την πρώτη σεζόν εδώ.
Photo Credits: Euroleague.net
Σχολίασε