Ένας θρύλος που ακούει στο όνομα Mark Cavendish

Λίγες ώρες μετά την κατάρριψη του ρεκόρ νικών σε ετάπ του Γύρου Γαλλίας ήρθε η ώρα να πούμε μερικά πράγματα, για τον κορυφαίο σπρίντερ όλων των εποχών.

Θα μου επιτρέψετε σε αυτή την εισαγωγή να μην μπω κατευθείαν στο κυρίως κείμενο. Οι γραμμές που ακολουθούν είναι αφιερωμένες στον Αντρέα Τριανταφύλλου, τον Βασίλη Αναστόπουλο και τον Θανάση Κρεκούκια. Πρόκειται για τρεις ανθρώπους που μου μετέδωσαν πολύτιμες πληροφορίες και γνώσεις για την ποδηλασία.

Μέσα από την αγάπη τους για το άθλημα, κόλλησα το «μικρόβιο», μη έχοντας καμία απολύτως προγενέστερη επαφή με τον χώρο. Με αμφότερους έχουμε μιλήσει «άπειρες» ώρες στο τηλέφωνο, στο στούντιο του Eurosport, λύνοντάς μου απορίες διαφόρων ειδών. Από το τι σημαίνει φανέλα, σπριντ, προφορές ονομάτων έως τα πλέον τεχνικά για επιλογή «πατημάτων», αεροδυναμικές στάσεις, στήσιμο ποδηλάτου κ.ά.

Κοντολογίς, αν μπορώ να λέω ότι ασχολούμαι με την ποδηλασία σήμερα (επαγγελματικά, ερασιτεχνικά), το οφείλω στους τρεις αυτούς ωραίους ανθρώπους. Να είστε σίγουροι ότι αν υπήρχαν περισσότεροι Τριανταφύλλου, Αναστόπουλοι και Κρεκούκιες στην ελληνική ποδηλασία, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα! Και δεν μιλάω σε επίπεδο γνώσεων…

Κλείνει η συναισθηματική παρένθεση και πάμε στο θέμα του κείμενου τούτου, που δεν είναι άλλο από την 35η νίκη-ρεκόρ του Μαρκ Κάβεντις στον Γύρο Γαλλίας.

Θανάσης Κρεκούκιας και Ανδρέας Τριανταφύλλου στο booth του Eurosport

Ο ορισμός του «αθλητής πρότυπο»

O Μαρκ Κάβεντις αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για ολόκληρη την αθλητική κοινότητα, επαγγελματική και μη. Ενδεχομένως πολλοί από τους αναγνώστες τούτων των γραμμών, δεν γνωρίζουν τον συγκεκριμένο ποδηλάτη. Πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων σπρίντερ στην ιστορία του αθλήματος, για πολλούς θεωρείται ο μεγαλύτερος όλων των εποχών.

Ο 39χρονος Καβ, μετράει περισσότερες από 160 επαγγελματικές πρωτιές, εκ των οποίων οι 55 στους τρεις Μεγάλους Γύρους (Tour De France, Giro D’ Italia, Vuelta Espana). Ακόμα και εδώ να σταματούσε η αναφορά στον Βρετανό ποδηλάτη ίσως να ήταν αρκετή, για να κατανοήσετε το αθλητικό διαμέτρημά του.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι η καταγραφή των τεράστιων επιτυχιών του Κάβεντις. Αυτό το κείμενο είναι μία μικρή ωδή, σε έναν αθλητή που δεν το έβαλε κάτω, όσα εμπόδια και αν συνάντησε μπροστά του. Από τραυματισμούς, αναποδιές, αμφισβήτηση, ακόμα και… εργασιακό μπούλινγκ.

Η αρχή και η ανάδειξη σε ελίτ σπρίντερ

Οι πρώτες καταγραφές του ονόματος του Μαρκ Κάβεντις εντοπίζονται το 2002, στις αρχές του 21ου αιώνα. Σε επίπεδο εφήβων και νέων καταγράφει σημαντικές επιτυχίες τόσο στην πίστα όσο και στον δρόμο. Πιο συγκεκριμένα το 2003 σε ηλικία 18 ετών, ανεβαίνει στο 2ο σκαλί του βάθρου στο Εθνικό Πρωτάθλημα Αντοχής Εφήβων πίσω από τον Ιρλανδό Ματ Μπρεμέιερ και μπροστά από τον Γκέρεντ Τόμας (νικητής του Γύρου Γαλλίας το 2018).

Πιο γνωστός στην ποδηλατική κοινότητα γίνεται το 2005 όταν καταγράφει την πρώτη επαγγελματική νίκη του, στο 5ο ετάπ του Γύρου του Βερολίνου με τη φανέλα της Sparkasse. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε κατακτήσει στην πίστα χρυσό μετάλλιο στο Madison του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Την επόμενη σεζόν με την ίδια ομάδα θα πάρει 4 πρωτιές, θα ανέβει στο βάθρο ακόμα 5 φορές, ενώ θα κατακτήσει τη φανέλα των πόντων στον Γύρο της Μεγάλης Βρετανίας!

Κάπου εκεί έρχεται η ένταξή του στην T-Mobile (μετέπειτα Columbia, HTC), που έμελλε να δημιουργήσει ένα από τα σπουδαιότερα «τρένα» στο επαγγελματικό πελοτόν. Στην 5ετή παρουσία του πανηγυρίζει 74 νίκες, γράφοντας μία υπέροχη κατακλείδα στο κεφάλαιο αυτό, με την κατάκτηση του τίτλου του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στους δρόμους της Κοπεγχάγης το 2011.

Ανήκοντας στο… Πάνθεον των σπρίντερ, εντάσσεται στην ανερχόμενη δύναμη τότε, SKY (νυν Ineos Grenadiers). Εκεί επανασυνδέεται με τον Ροντ Έλινγκγουορθ, τον άνθρωπο που τον πίστεψε και του έδωσε αρκετά χρόνια νωρίτερα μία θέση στο πρότζεκτ της βρετανικής ολυμπιακής ποδηλατικής ακαδημίας. Τρεις νίκες στον Γύρο Γαλλίας, ισάριθμες στον Γύρος της Ιταλίας και κάμποσες ακόμη σε μικρότερα event ο τελικός απολογισμός. Ακολούθησε μία γόνιμη τριετία στην Quick Step και η αρχή της κατηφόρας.

Η Dimension Data και το σημαδεμένο 2016

Η εκκίνησή του με τη φανέλα της ομάδας από τη Νότιο Αφρική ήταν πολύ καλή. Ο Καβ κατέγραψε συνολικά 10 νίκες, ενώ στους Ολυμπιακούς του Ρίο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Omnium. Και εκεί ξεκινούν τα προβλήματα… Στην εκκίνηση του 2017 ο Βρετανός ποδηλάτης θα διαγνωστεί με λοιμώδη μονοπυρήνωση, με αποτέλεσμα να χάσει αρκετούς μήνες. Επιστρέφει στον Γύρο της Γαλλίας και στο 4ο ετάπ ο Πέτερ Σάγκαν τον ωθεί στις μπαριέρες με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά στον ώμο και να μείνει εκτός για καιρό.

Το 2018 ξεκινάει με θετικούς οιωνούς, καθώς πρώτευσε στο 3ο ετάπ του Γύρου του Άμπου Ντάμπι. Κάπου εκεί σταματούν τα καλά αποτελέσματα και αρχίζoυν οι διαδοχικοί τραυματισμοί, με την πτώση του στο Μιλάνο-Σαν Ρέμο να κόβει την ανάσα! Χαμένο και αυτό το έτος. Το 2019 έρχεται η οριστική ρήξη με την Dimension Data (νυν Q36,5 Pro Cycling Team), όταν ο υπεύθυνος Ντάγκλας Ράιντερ με δική του απόφαση τον αποκλείει από την σύνθεση του Tour.

Με ψυχολογία στο ναδίρ, πολλούς τραυματισμούς στο ιστορικό του και τις «φωνές» που τον θεωρούν τελειωμένο να πληθαίνουν, τοποθετώντας τον παράλληλα στο περιθώριο, υπογράφει στην Bahrain McLaren (νυν Bahrain Victorius). Ούτε εκεί επί της ουσίας τον πίστεψε η ομάδα, δεν είχε την στήριξη που αρμόζει σε έναν αθλητή με αυτό το παλμαρέ και την καριέρα. Αποτέλεσμα ακόμα μία άγονη χρονιά.

Η επιστροφή στην Quick Step και η συνεργασία με τον Βασίλη Αναστόπουλο

Τον Δεκέμβριο του 2020 ο Πάτρικ Λεφέβρ αποφασίζει να δώσει την ευκαιρία στον Κάβεντις. Αν δεν ερχόταν η συμφωνία με το «αφεντικό» της βελγικής ομάδας και η… φιλική συμμετοχή της Specialized, πιθανότατα να έβαζε τέλος στην καριέρα του. Ο άνθρωπος που ανέλαβε την προετοιμασία του ήταν ο Βασίλης Αναστόπουλος. Όπως χαρακτήρισε ο ίδιος σε παλαιότερη συνέντευξή του, «το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο».

Μετά την προετοιμασία υπό τις οδηγίες του Έλληνα προπονητή στην χώρα μας, έρχονται τα πρώτα καλά πλασαρίσματα έπειτα από μία άγονη τριετία. Δυο δεύτερες θέσεις, μια τρίτη και μια τέταρτη σε Ιταλία και Βέλγιο, δείγμα ότι ο αθλητής είχε ξυπνήσει και βρισκόταν πλέον στη σωστή πορεία. Κάπως έτσι φτάνουμε στον Γύρο της Τουρκίας, τον Απρίλιο του 2021, ημερομηνία ορόσημο στην καριέρα του σπουδαίου ποδηλάτη.

Μετά από 1159 μέρες ο Μαρκ Κάβεντις περνάει πρώτος την γραμμή του τερματισμού στο μαζικό σπριντ που έγινε στο Ικόνιο! Το ξέσπασμά του είναι ενδεικτικό της επιθυμίας και της λαχτάρας που είχε γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Για να αποδείξει πως δεν είναι ξοφλημένος και μία σειρά ακόμα επιθέτων που του πρόσαψαν. Οι σκηνές στον χώρο του Eurosport, που παρακολουθούσαμε το ετάπ όλοι (Ανδρέας, Θανάσης, Τάσος και ο υπογράφον) δεν περιγράφονται…

Ακολούθησαν ακόμα δύο, συμπληρώνοντας τρεις νίκες στην σειρά, κάτι που είχε να συμβεί από το 2016. Την ίδια ώρα εκείνες τις ημέρες στα υψόμετρα της Σιέρα Νεβάδα, στήθηκε ελληνικό γλέντι, με συρτάκι, ζαζίκι (και όχι τζατζίκι) και πολλά «όπα». Για να καταλάβετε το μέγεθος τούτης της επιστροφής, από την τελευταία νίκη το 2018 μέχρι τον Απρίλιο του 2021, ο Κάβεντις κλήθηκε να ποδηλατίσει 24.126 χιλιόμετρα. Το εν λόγω νούμερο ισοδυναμεί:

  • με το 60% του διάπλου της γης
  • 2,5 φορές το Σινικό Τείχος
  • 5,5 φορές την απόσταση μεταξύ Λος Άντζελες-Νέας Υόρκης
O Μαρκ Κάβεντις κατά την προετοιμασία του στην Ελλάδα το 2021, Photo credits: Nassos Triantafyllou

Το καρέ του 2021 και η σημαδιακή Fougères

Φυσικά, το γλυκό έδεσε μερικούς μήνες αργότερα. Στα 35 του ο «Sir Mark» επιστρέφει στον Γύρο Γαλλίας έπειτα από τρία χρόνια αποχής. Αν κάποιος έλεγε πριν από την εκκίνηση ότι θα κέρδιζε έστω ένα ετάπ, μάλλον θα τον πέρναγε για τρελό. Κι όμως! Ο Βρετανός ποδηλάτης διέψευσε κάθε προγνωστικό, παίρνοντας όχι μία, αλλά τέσσερις πρωτιές ισοφαρίζοντας το σπουδαίο ρεκόρ του Έντι Μερξ! Επίσης, κατέκτησε την φανέλα των πόντων, ενώ ανέβηκε στο βάθρο στο τελευταίο ετάπ στα Ηλύσια Πεδία (3ος).

Όλα ξεκίνησαν στο 4ο ετάπ, με εκκίνηση στην πόλη Livarot και τερματισμό στην Fougères. Μικρή παρένθεση. Στην συγκεκριμένη πόλη ο Καβ είχε πρωτεύσει ξανά το 2015, πάλι με τη φανέλα της Quick Step, επιστρέφοντας τότε στις νίκες σε Μεγάλους Γύρους μετά από δύο χρόνια. Κλείνει η παρένθεση.

Μετά την επικράτησή του στο σπριντ στην γαλλική επαρχία, ακολούθησαν οι νίκες στο 6ο ετάπ (με τερματισμό στη Châteauroux όπου είχε πάρει και την πρώτη νίκη καριέρας στο Τουρ), στο 10ο (με τερματισμό στη Valence) και στο 13ο (με τερματισμό στην Carcassonne), για να συμπληρωθεί το καρέ που αναφέραμε παραπάνω και φυσικά η μεγαλύτερη επιστροφή όλων των εποχών.

Μία επιστροφή που ξέχωρα από την σκληρή δουλειά και την αυταπάρνηση του κορυφαίου σπρίντερ όλων των εποχών, έφερε και την υπογραφή του Βασίλη Αναστόπουλου. Ο Έλληνας προπονητής κόντρα σε «όλους» έπεσε «πάνω»  από τον Κάβεντις, αναζωπύρωσε την φλόγα του και τον επανάφερε στην ελίτ.

Η νέα αμφισβήτηση και το καταφύγιο του Καζακστάν

Το 2022 ήταν αρκετά περίεργο. Ο Κάβεντις με απόφαση του Λεφέβρ έμεινε εκτός σύνθεσης Γύρου Γαλλίας, μη έχοντας την ευκαιρία για την 35η νίκη και το απόλυτο ρεκόρ νικών σε ετάπ. Μία κίνηση που προκάλεσε εντυπώσεις, διότι η σεζόν ξεκίνησε καλά, με πρωτιές στον Γύρο του Ομάν, τον Γύρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και την κλασική του Μιλάνο-Τορίνο.

Εν τέλει ο Κάβεντις συμμετείχε στον Γύρο της Ιταλίας, σημειώνοντας μία νίκη (3ο ετάπ) και έχοντας ακόμα δύο τρίτες θέσεις σε ετάπ με μαζικό τερματισμό (6ο & 13ο ετάπ). Τον Ιούνιο του ίδιου έτους κατέκτησε μετά από 9 χρόνια την φανέλα του πρωταθλητή Μεγάλης Βρετανίας και λίγους μήνες αργότερα ολοκληρώθηκε η συνεργασία του με την Quick Step.

Το 2023 τον βρίσκει στην Astana, με έναν και μόνο στόχο. Την 35η νίκη σε ετάπ του Tour! Η χρονιά κύλησε με διάφορα σκαμπανεβάσματα, ώσπου να φτάσουμε στην μεγάλη στιγμή. Ο «Manx Missile» αγγίζει το ρεκόρ στο 7ο ετάπ με τερματισμό στο Μπορντό, χάνοντας οριακά στο σπριντ από τον Γιάσπερ Φίλιπσεν. Βέβαια, το χειρότερο ήρθε μία ημέρα αργότερα. Στο 61ο χιλιόμετρο του 8ου ετάπ, ο Κάβεντις εμπλέκεται σε πτώση, σπάει την κλείδα και αποχαιρετά την διοργάνωση.

Τα τελευταία μέτρα του 5ου ετάπ, σε περιγραφή Θανάση Κρεκούκια και Ανδρέα Τριανταφύλλου, πηγή: Eurosport

Από το τέλος στην αρχή

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την διάρκεια του Γύρου Ιταλίας και προτού το ατύχημα στον δρόμο προς την Λιμόζ, ο 39χρονος ποδηλάτης είχε ανακοινώσει τους τίτλους τέλους.

«Παρά τις δύσκολες συνθήκες απόλαυσα κάθε χιλιόμετρο μέχρι τώρα στον αγώνα, οπότε αισθάνομαι ότι είναι η καταλληλότερη ευκαιρία να πω γεμάτος χαρά ότι αυτός θα είναι ο τελευταίος γύρος της Ιταλίας για εμένα.

Το 2023 θα είναι η τελευταία μου χρονιά στην επαγγελματική ποδηλασία. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τα σχέδιά μου. Πάντα θα είναι ένας ποδηλάτης, αλλά αυτή την περίοδο θέλω να απολαύσω αυτό που με έκανε χαρούμενο τα τελευταία 25 χρόνια» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μία απόφαση που άλλαξε λίγο καιρό αργότερα. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την διαφοροποίηση έπαιξε η προσέγγιση της Astana. Η ομάδα από το Καζακστάν μετά την ανακοίνωση του Βρετανού ότι θα συνεχίσει, «έχτισε» ένα δυνατό τρένο με τους Μορκόφ, Μπολ και Μπαλερίνι. Το… κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε η πρόσληψη του Βασίλη Αναστόπουλου στην θέση του αρχιπροπονητή. Του ανθρώπου που τρία χρόνια νωρίτερα -όπως διαβάσατε παραπάνω- τον οδήγησε σε restart.

Μαρκ Κάβεντις και Βασίλης Αναστόπουλος κατά την διάρκεια της φετινής προετοιμασίας στην Ελλάδα. Photo credits: Nassos Triantafyllou

Το #project35 ξεκίνησε αρχές του έτους, πέρασε από την Αθήνα, την Σιέρα Νεβάδα, την Τουρκία, την Ουγγαρία, την Ελβετία και κατέληξε στην Φλωρεντία για την Grand Depart του 111ου Γύρου Γαλλίας. Οι τέσσερις πρώτες μέρες ήταν εφιαλτικές για τον κορυφαίο σπρίντερ όλων των εποχών, με την εικόνα του πάνω στο ποδήλατο να είναι ενδεικτική και δεν προϊδέαζε γι’ αυτό που θα ακολουθούσε.

Τετάρτη 3 Ιουλίου, λίγο μετά τις 17.30. Το πελοτόν μπαίνει στο τελευταίο χιλιόμετρο. Ο Κάβεντις χάνει τη ρόδα του Μπαλερίνι, εκατοστά πίσω του πτώση για τον Πέντερσεν. Κολλάει πίσω από τον Άκερμαν, ανοίγεται από δεξιά και… μπουμ! 35η νίκη σε ετάπ του Γύρου Γαλλίας, σπάει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Έντι Μερξ από την δεκαετία του ’70 και επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά το μεγαλείο της ψυχής του.

Τα δάκρυα του Βασίλη στην κάμερα του Eurosport και η τεράστια αγκαλιά των δύο μπροστά από το πούλμαν της ομάδας, μιλούν από μόνα τους για το κατόρθωμά τους. Αλλά και τον μεγάλο δεσμό που έχουν αναπτύξει. Αυτό το καρέ αποτελεί και την τέλεια κατακλείδα αυτού του αφιερώματος.

Η στιγμή της αγκαλιάς, πηγή: Cyclingnews

Συνοπτικά οι 35 νίκες του Κάβεντις στον Γύρο Γαλλίας

1. 2008: Cholet -> Châteauroux
2. 2008:
Figeac -> Toulouse
3. 2008:
Lavelanet -> Narbonne
4. 2008:
Narbonne -> Nîmes
5. 2009:
Monaco -> Brignoles
6. 2009:
Marseille -> La Grande-Motte
7. 2009:
Limoges -> Issoudun
8. 2009:
Vatan -> Saint-Fargeau
9. 2009:
Bourgoin-Jallieu -> Aubenas
10. 2009:
Montereau-Fault-Yonne -> Paris
11. 2010:
Épernay -> Montargis
12. 2010:
Montargis -> Gueugnon
13. 2010:
Sisteron -> Bourg-lès-Valence
14. 2010:
Salies-de-Béarn -> Bordeaux
15. 2010:
Longjumeau -> Paris
16. 2011:
Carhaix -> Cap Fréhel
17. 2011:
Le Mans -> Châteauroux
18. 2011:
Blaye-les-Mines -> Lavaur
19. 2011:
Limoux -> Montpellier
20. 2011:
Créteil -> Paris
21. 2012:
Visé -> Tournai
22. 2012:
Blagnac -> Brive-la-Gaillarde
23. 2012:
Rambouillet -> Paris
24. 2013:
Cagnes-sur-Mer -> Marseille
25. 2013:
Tours -> Saint-Amand-Montrond
26. 2015:
Livarot -> Fougères
27. 2016:
Mont Saint-Michel -> Utah Beach
28. 2016:
Granville -> Angers
29. 2016:
Arpajon-sur-Cère -> Montauban
30. 2016:
Montélimar -> Villars-les-Dombes
31. 2021:
Redon -> Fougères
32. 2021:
Tours -> Châteauroux
33. 2021:
Albertville -> Valence
34. 2021:
Nîmes -> Carcassonne
35. 2024:
Saint-Jean-de-Maurienne -> Saint-Vulbas

Οι δηλώσεις του Βασίλη Αναστόπουλου λίγο μετά την ολοκλήρωση του ιστορικού ετάπ στην κάμερα του ITV Sport. πηγή: ITV Sport

Εις το επανιδείν

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και όλα τα επεισόδια των δύο κύκλων, εδώ.

Photo credits: Nassos Triantafyllou, cyclingnews, skysports