Η απλή μέθοδος των τριών – Η “ειδική συνθήκη” της Bolton και του Γκέιτ

Γράφει ο Θανάσης Κρεκούκιας

Όταν ολοκληρώθηκε ο πρόλογος του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2023 και η εντυπωσιακή γιγαντοοθόνη που είχε στηθεί στο Karteros Beach Sports Center, έδειξε τα τελικά αποτελέσματα, όλοι συνειδητοποίησαν ότι εκτός από τον αθλητή που είχε κάνει την κορυφαία επίδοση, τον Άαρον Γκέιτ (νικητή της περσινής διοργάνωσης), δυο ακόμα συναθλητές του από την Bolton Equities Black Spoke,οι Ρόρι Τάουνσεντ και Λόγκαν Κάρι, θα τον συνόδευαν στο βάθρο της ατομικής χρονομέτρησης των 6 χιλιομέτρων, έχοντας πετύχει τον δεύτερο και τρίτο καλύτερο χρόνο αντίστοιχα.

Δεν είναι συνηθισμένο να βλέπουμε σε ποδηλατικούς αγώνες τέτοιες κυριαρχικές εμφανίσεις από μια ομάδα, αντίθετα, είναι αρκετά σπάνιο, γι’ αυτό και ξεχωριστό όταν συμβαίνει. Οι πιο σχετικοί με το άθλημα, θα θυμούνται την τριάδα της ιταλικής Mapei στο Παρί-Ρουμπέ του 1996 ή και πιο πρόσφατα, τα “κατορθώματα” της Jumbo Visma. Παραλίγο να το δούμε και πριν λίγες εβδομάδες με τους δικούς μας Τζωρτζάκη, Ηλία και Μπούγλα στον μονοήμερο Syedra Ancient City στην Τουρκία, όπου τερμάτισαν 1ος, 3ος και 4ος αντίστοιχα, αγωνιζόμενοι με την Εθνική ομάδα.

Τι συμβαίνει όμως όταν στο ξεκίνημα ενός γύρου, αμέσως μετά το πέρας της πρώτης αγωνιστικής ημέρας, βρεθούν τρεις αθλητές της ίδιας ομάδας, στις τρεις πρώτες θέσεις της γενικής; Είναι κάτι που σίγουρα θα αναρωτήθηκαν – κυρίως – οι νέοι φίλοι της ποδηλασίας. Πώς καλείται η ίδια η ομάδα να διαχειριστεί αυτή την ειδική συνθήκη; Ποια θα είναι η τακτική της από εδώ και πέρα; Και βέβαια, στην περίπτωση της Bolton Equities Black Spoke, δεν είναι μόνο η γενική, αλλά και το γεγονός ότι πλέον, εκτός της γαλάζιας, έχει στην κατοχή της και τη λευκή φανέλα του καλύτερου νέου αθλητή U23 (Κάρι).

Η βαρύτητα των φανελών

Για να μην μπερδέψουμε τους καινούργιους φαν, θα πούμε καταρχάς, ότι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα, είναι η γενική κατάταξη (γαλάζια φανέλα). Που σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, αν χρειαστεί, θα “θυσιαστεί” η μικρότερης σημασίας κατάταξη των νέων (λευκή φανέλα). Είναι πολύ δύσκολο για μια ομάδα να διεκδικήσει τόσους πολλούς στόχους, δηλαδή να ολοκληρώσει τον πενταήμερο αγώνα, ανεβάζοντας στο τελικό βάθρο και τους τρεις αθλητές της, κάτι που αυτόματα θα σήμαινε κατάκτηση γαλάζιας και λευκής φανέλας (καθόλου απίθανο και κάποιας ακόμη από τις άλλες δυο).

Το είδαμε πέρυσι στον Γύρο Γαλλίας με την υπερομάδα της Jumbo Visma, η οποία κέρδισε την κίτρινη φανέλα (γενική), αλλά και την πουά (βουνά) με τον Βίνγκεγκορντ, την πράσινη (πόντοι) με τον Βαν Άερτ, συν έξι νίκες σε ετάπ! Αυτό όμως δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Κάθε ομάδα γνωρίζει πριν από κάθε αγώνα ποια είναι τα “όπλα” της. Ανάλογα με αυτά, σχεδιάζει και τους στόχους της. Στην περίπτωση της Bolton (και σύμφωνα με δήλωση της ίδιας της ομάδας πριν τον Γύρο Ελλάδας), ο μεγάλος στόχος (ο πρώτος στόχος αν προτιμάτε) ήταν ο πρόλογος, η νίκη σε αυτόν, αφού οι αθλητές της ειδικεύονται στην ατομική χρονομέτρηση.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι επειδή πέτυχαν στο απόλυτο αυτόν τον στόχο τους, δε θα κυνηγήσουν τον επόμενο. Στην ποδηλασία, πολλές φορές, ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα, “προκύπτουν” νέοι στόχοι. Για παράδειγμα, ένας αθλητής που θα έχει μια καλή ημέρα σε ένα ετάπ βουνών και θα μαζέψει αρκετούς πόντους για τη βαθμολογία της πορτοκαλί (στην περίπτωση του Γύρου Ελλάδας) φανέλας, μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει ότι αξίζει τον κόπο να τη διεκδικήσει (άσχετα αν στο ξεκίνημα του γύρου δε βρισκόταν στα σχέδιά του). Έτσι και με την Bolton, μετά τον σημερινό της θρίαμβο, είναι προφανές ότι άνοιξαν διάφορα “μέτωπα”.

Η διαδικασία της επιλογής

Όμως, δε γίνεται να καλυφθούν όλα, γενική, τριάδα και λευκή. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, οι υπόλοιποι τρεις συναθλητές τους θα έπρεπε να κάνουν θαύματα, είτε φέρνοντας πίσω τα διάφορα “ξεκολλήματα”, είτε επιβάλλοντας τον ρυθμό που θα ταίριαζε στους “αρχηγούς”. Το πιθανότερο, αν η ομάδα από τη Νέα Ζηλανδία αποφάσιζε να κάνει κάτι τέτοιο, θα ήταν να χάσει όλους τους στόχους. Μπορείτε όμως να είστε σίγουροι ότι δε θα ακολουθήσουν τέτοια στρατηγική, δε σκοπεύουν να “αυτοκτονήσουν”. Το πιθανότερο είναι να δούμε όλη την ομάδα να δουλεύει για τον Γκέιτ, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τη γαλάζια φανέλα του.

Για τον πρωτοπόρο θα δουλέψουν και ο 2ος σήμερα Τάουνσεντ και ο 3ος Κάρι και όλοι οι υπόλοιποι. Γιατί η γενική είναι ο σημαντικότερος στόχος και εκεί θα ρίξουν όλοι το βάρος, όπως άλλωστε θα έκανε και κάθε άλλη ομάδα αν βρισκόταν σε αυτή τη θέση. Η τριπλή πρωτιά είναι σημαντική, είναι ένα έξτρα “βραβείο” για την Bolton, όπως και η λευκή φανέλα, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καθορίσουν την τακτική για τη συνέχεια του αγώνα.

Ο αρχηγός – προς το παρόν τουλάχιστον – είναι αναμφισβήτητα ο Γκέιτ και η κατάκτηση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά της γαλάζιας φανέλας, είναι σίγουρα το ποντάρισμα που θα ρίξει η ομάδα του στον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας, θέλοντας να λύσει την απλή μέθοδο των τριών. Αν το πετύχουν, θα φανεί στις επόμενες μέρες. Αυτό που θεωρούμε δεδομένο, είναι πως οι δυο από τους τρεις, θα βρεθούν στην υπηρεσία του ενός!

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και όλα τα επεισόδια των δύο κύκλων, εδώ.

Πηγή: Hellas-Tour.gr

Photo Credits: Νάσσος Τριανταφύλλου