Παναθηναϊκός: Η «παράξενη» περίπτωση του Γιώργου Παπαγιάννη

Σπανίως γνωρίζω τα ποσά των συμβολαίων των παικτών. Τις περισσότερες φορές δεν τα συγκρατώ καν. Κι ο λόγος είναι απλός, καθώς δεν θεωρώ πως, από το συμβόλαιο του κάθε παίκτη, εξαρτάται και η επιτυχημένη ή όχι παρουσία του στο παρκέ.

Σε κάθε περίπτωση, αν ικανοποιεί τις προσδοκίες και τον ρόλο που του δόθηκε, είναι αδιάφορο το ποσό που βάζει στον τραπεζικό του λογαριασμού. Τώρα, κάποιος θα ρωτήσει, τί σ’ έπιασε κι ασχολείσαι με συμβόλαια;

Ως είθισται αφορμή στάθηκε κάτι που άκουσα στο γήπεδο, πριν από λίγες μέρες. «Είναι δυνατόν ο Παναθηναϊκός να δίνει τόσα λεφτά στον Παπαγιάννη και να μην μπορεί να βάλει την μπάλα στο καλάθι;». Η προσπάθειά… υπεράσπισης έπεσε στο κενό, αλλά μου έδωσε την αφορμή για ό,τι θα διαβάσετε.

Πώς γίνεται να μην βάζει 20 πόντους εύκολα;

Γεγονός συνιστά πως οι επιθετικοί μέσοι όροι του Παπαγιάννη υποχώρησαν σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Από τους 12.9 πόντους του 2021 και του 2022, φέτος υποχωρεί στους 7.2, ενώ, κατά μέσο όρο παίρνει μια προσπάθεια λιγότερη σε σχέση με τη διετία που πέρασε (9 έναντι 8).

Βέβαια, έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που τροφοδοτείται, όταν τροφοδοτείται, διότι δεν είναι και λίγα τα ματς που έκανε το… τρόλεϊ πάνω – κάτω στο παρκέ, χωρίς να συμμετέχει στο επιθετικό παιχνίδι. Όσο λιγότερο ακουμπά την μπάλα, τόσο περισσότερο «κρυώνει» και ξενερώνει.

Πλην του Γουόλτερς, κανένας άλλος παίκτης του Παναθηναϊκού δεν μπορεί -ή δεν θέλει- να βρει στην κίνηση τον Παπαγιάννη. Το pick n’ roll ή το pick n’ pop αποτελούν τα βασικά όπλα στην επιθετική φαρέτρα του 26χρονου σέντερ, καθώς μέσω αυτών κόβει προς το καλάθι ή μένει στα 5-6 μέτρα, αναζητώντας ένα σουτάκι από εκεί.

Σημειωτέων, ελάχιστοι ψηλοί στη EuroLeague διαθέτουν εφάμιλλα καλές εκτελέσεις από την περιφέρεια και παραμένουν περιζήτητοι. Οι Πλάις, Σανλί και Φόιγκτμαν τα ευκολότερα παραδείγματα που ήρθαν στο μυαλό μου.

Αναλύοντας το ρόστερ του Ράντονιτς, κανένας περιφερειακός δεν μπορεί να βοηθήσει τον Παπαγιάννη, ώστε να νιώσει σημαντικός στο επιθετικό παιχνίδι. Λι και Μπέικον δημιουργούν για τους εαυτούς τους και η πάσα μοιάζει περισσότερο με ανάγκη, ενώ οι Πονίτκα, Γκριγκόνις και Καλαϊτζάκης σπανίως επιλέγουν να επιτεθούν με pick n’ roll.

Κάπως έτσι, ο Παπαγιάννης βγαίνει από την επιθετική εξίσωση της ομάδας, ή τουλάχιστον δεν είναι ο βασικός πυλώνας της, όπως συνέβη τη διετία που πέρασε. Εν κατακλείδι, οι πόντοι συρρικνώθηκαν, αφού διαχειρίζεται λιγότερες μπάλες με τρόπο που τον βολεύει, ενώ και η άμυνα του Παναθηναϊκού, δεν τον βοηθά να διατηρεί καθαρό το μυαλό του για την επίθεση.

Δεν παίρνει τα ριμπάουντ

Ο Μεγαρίτης σέντερ βλέπει τον κόσμο από τα 220 εκατοστά. Θεωρητικά πλεονεκτεί σχεδόν όλων των αντίπαλων ψηλών, όταν έρχεται η ώρα για τη διεκδίκηση ενός ριμπάουντ. Απλοϊκός ο συσχετισμός και με μικρή έως καμία δόση αλήθειας.  

Το ριμπάουντ, ήταν και θα παραμείνει εις τον αιώνα, των αιώνων, ομαδική δουλειά. Τα περίφημα box out για τα οποία ωρύονται οι προπονητές στα time out γίνονται απ’ όλους, κι όχι μόνο από τους ψηλούς.

Ένας παλιός προπονητής έλεγε κάποτε πως «το καλύτερο ριμπάουντ, είναι αυτό που μαζεύει το “1” σε μια άδεια ρακέτα. Γιατί σημαίνει πως άπαντες έκαναν σωστά τη δουλειά τους στο box out».

Επιστροφή στην… παράξενη περίπτωση του Γιώργου Παπαγιάννη, ο οποίος μαζεύει 5.7 ριμπάουντ ως τώρα, σχεδόν τα μισά από πέρσι, όταν έκλεισε τη σεζόν με 10.4. Σε σχέση το 2022 ωστόσο, δύο παράγοντες άλλαξαν δραστικά στο αμυντικό παιχνίδι της ομάδας του.

Αφενός, σε πλείστες όσες περιπτώσεις τον είδαμε να κυνηγά με hedge out τους αντίπαλους γκαρντ έως τη σέντρα. Το γεγονός, μοιάζει απίθανο να αποτελεί δική του απόφαση. Παράλληλα, τον φθείρει αγωνιστικά, στερώντας του ανάσες και στις δύο πλευρές του παρκέ, ενώ ακόμα κι αν επιστρέψει στη θέση του εγκαίρως, έχει ήδη καταπονήσει το σώμα του με τη δυναμική έξοδό του.

Συνυπολογίζοντας, την… αποστροφή αρκετών εκ των συμπαικτών του με το box out, δεν έγιναν λίγες οι φορές που τον είδαμε σε πλάνα να παλεύει μόνος, μέσα σε ένα δάσος από έξι ή οκτώ χέρια!

Πλην του καθαρά αγωνιστικού, σε ό,τι αφορά δηλαδή το πλάνο και τη στελέχωση του Παναθηναϊκού που δεν βοηθά το Παπαγιάννη να φτάσει στα συνηθισμένα επίπεδα απόδοσης, υπάρχει και το κεφάλαιο του τραυματισμού του.

Το βαρύ κορμί του καταπονήθηκε αρκετά το καλοκαίρι, όχι μόνο λόγω της φύσης του τραυματισμού, αλλά -και- ελέω της αποθεραπείας του, ώστε να προλάβει το Eurobasket. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι δείχνουν οι εξετάσεις και σε τι σωματική κατάσταση βρίσκεται. Συνήθως, ωστόσο τέτοιες περιπτώσεις αφήνουν σημάδια στους ψηλούς και χρειάζονται χρόνο μέχρι για να επανέλθουν στο 100%.

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και όλα τα επεισόδια των δύο κύκλων, εδώ.

Photo Credits: EuroLeague.net