Super League: Επικράτησε η λογική
Το ελληνικό πρωτάθλημα ολοκληρώνεται την προσεχή Κυριακή και το Sports Journeys καταγράφει τα δεδομένα που αφήνει πίσω η φετινή περίοδο.
Ας ξεκινήσουμε με ένα δεδομένο, η χρονιά είχε αρκετές νέες παραμέτρους για τις ομάδες, εξαιτίας της πανδημίας και της έλλειψης ορθολογικής προετοιμασίας. Πέραν τούτου, η απουσία κόσμου επηρέασε τις ισορροπίες, καθώς επί της ουσίας δεν υπήρξε η συνθήκη γηπεδούχου-φιλοξενούμενου.
Τι είδαμε, λοιπόν, στο τέλος της ημέρας; Παρακολουθήσαμε ένα πρωτάθλημα όπου επικράτησε η ποδοσφαιρική λογική τόσο στα ψηλά όσο και στα χαμηλά στρώματα της βαθμολογίας.
Ο Ολυμπιακός στέφθηκε δικαίως πρωταθλητής, δίχως καμία αμφιβολία. ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρης πήραν τα ευρωπαϊκά εισιτήρια αξιοποιώντας την μεγαλύτερη σταθερότητα που είχαν κατά την διάρκεια της σεζόν σε σύγκριση με Αστέρα Τρίπολης και Παναθηναϊκό. Στην ουρά, η Λάρισα πήρε ότι της άξιζε, βάση της συνολικής παρουσίας της το 2020-21.
Πέδρο Μαρτίνς μέχρι να σβήσει ο ήλιος
Χρειάστηκε να περάσουν δύο δεκαετίες, σχεδόν, για να δούμε προπονητή να στεριώνει στον πάγκο του Ολυμπιακού για 3η χρονιά και να βαδίζει με ασφάλεια στην 4η. Βέβαια, σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του εν λόγω πρότζεκτ, έπαιξε η στήριξη στο πρόσωπό του 50χρονο κόουτς, κάτι το οποίο πιστώνεται η διοίκηση.
Ο Μαρτίνς έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο λειτουργεί σε ευρωπαϊκούς άξονες, χωρίς να εμπλέκονται… τρίτοι και τέταρτοι μέσα στα αποδυτήρια. Ο προπονητής είναι εκείνος που κάνει κουμάντο, με τις παρεμβάσεις της διοίκησης να περιορίζονται στον βαθμό που δεν αλλοιώνεται η εικόνα του κόουτς!
Αποτέλεσμα των παραπάνω, ο Ολυμπιακός να πάρει… άνετα δύο πρωταθλήματα, να παίξει όμορφο ποδόσφαιρο (το σημαντικότερο) και να κάνει ένα μικρό step up στην Ευρώπη. Φέτος, οι «ερυθρόλευκοι» έκλεισαν τη σεζόν αήττητοι στο «Γ. Καραϊσκάκης» (20-1-0), έφτασαν έως τους «16» του Europa League και έχουν τη δυνατότητα να κατακτήσουν και δεύτερο τίτλο (Κύπελλο).
Αν υπάρχει ένα ψεγάδι, είναι η εικόνα παραίτησης των τελευταίων λεπτών στο κρίσιμο εντός έδρας ματς με την Άρσεναλ, που στην εξίσωση του ζευγαριού, τους απέκλεισε. Από εκεί και πέρα, έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξισορροπήσει το ρόστερ, διότι σε ορισμένες θέσεις υπάρχουν τρωτά σημεία.
Χαμένοι στην μετάφραση
ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός εκπόνησαν διαφορετικά πλάνα στο ξεκίνημα της χρονιάς, σε σύγκριση με εκείνα που την ολοκλήρωσαν. Ο «δικέφαλος του βορρά» βλέποντας τον Αμπέλ Φερέιρα να μην κολλάει στα «θέλω» της ομάδας ή της διοίκησης αν προτιμάτε, έδωσε προπονητικό βήμα στον Πάμπλο Γκαρσία.
Ο Ουρουγουανός ανέλαβε μία ομάδα που έχασε την κούρσα του τίτλου, την δούλεψε όσο μπορούσε μεσούσης της σεζόν, αλλά μόλις στις τελευταίες αγωνιστικές των playoffs κατάφερε να βρει το ιδανικό προφίλ. Νομίζω πως αυτό είναι το στοιχείο-κλειδί για την επόμενη, αφού θα ξεκινήσει την προετοιμασία έχοντας την βασική ιδέα. Το ζητούμενο είναι ποιους θα χάσει από τον υπάρχον κορμό.
Η ΑΕΚ στην πρώτη… στραβή βυθίστηκε στην εσωστρέφειά της, πληρώνοντας την εντελώς εσφαλμένη φιλοσοφία της διοίκησης. Η «Ένωση» επέλεξε στρατηγικά να επενδύσει στο νέο γήπεδο, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο το αγωνιστικό. Σε βάθος χρόνου, σίγουρα, το γήπεδο είναι σημαντικότερο, αλλά χωρίς κάτι χειροπιαστό για τον κόσμο έως τότε, η πίεση και η γκρίνια είναι φυσικό να μεγαλώνει. Με κίνδυνο να «κάψει» οποιοδήποτε πρότζεκτ.
Αγωνιστικά, δεν υπάρχουν πολλά να καταγραφούν. Όταν αλλάζεις τον έναν προπονητή μετά τον άλλο (6 απολύσεις σε 2,5 χρόνια), οδηγείσαι πάντα σε κατακερματισμό του αγωνιστικού πλάνου, ακυρώνοντας την όποια δουλειά ή πρόοδο έχει γίνει. Το τελευταίο επηρεάζει και την μεταγραφική πολιτική. Διόλου τυχαίο ότι η ΑΕΚ από το 2018 και μετά επιδίδεται σε ένα ατέρμονο «ράβε-ξήλωνε».
Τέλος, ο Παναθηναϊκός. Για να είμαι ειλικρινής, η επιλογή του Λάζλο Μπόλονι και το πρώτο δείγμα της δουλειάς του, με έκανε να πιστέψω πως ίσως ήρθε η ώρα της μεγάλης επιστροφής. Εν τέλει, ένας κακός μήνας ήταν αρκετός για να αρχίσει η μουρμούρα και να επανέλθουν οι αυτοκαταστροφικές τάσεις.
Για την ώρα, υπάρχει μία «μαγιά» ποδοσφαιριστών που μπορούν να προσφέρουν, το θέμα είναι να βρεθεί ο άνθρωπος που θα τους εμπνεύσει. Επίσης, το ξεσκαρτάρισμα θα είναι μεγάλο για ακόμα ένα καλοκαίρι, οπότε θα χρειαστεί υπομονή. Βέβαια, η ύστατη λέξη της προηγούμενης παραγράφου, στην περίπτωση των «πρασίνων» έχει ξεχειλωθεί…
Ευχάριστες εκπλήξεις στην κανονική διάρκεια
Άρης και Αστέρας Τρίπολης αποτέλεσαν τις ευχάριστες εκπλήξεις της κανονικής διάρκειας. Οι «κίτρινοι» κατέλαβαν την δεύτερη θέση, παρουσιάζοντας τρομακτική σταθερότητα και συνέπεια στις εμφανίσεις τους. Αυτό όμως δεν το είδαμε στα παιχνίδια που είχαν μεγαλύτερο «πρέπει» στα playoffs, με αποτέλεσμα να μείνει πίσω.
Οφείλει να επενδύσει στο τρέχον πλάνο και να επιχειρήσει να το εξελίξει, διότι δείχνει να του ταιριάζει. Επιπροσθέτως, είναι σημαντικό να κρατηθούν οι ισορροπίες γιατί λίγο οι εξωαγωνιστικές σειρήνες (περί -6), λίγο κάποια περιστατικά στα αποδυτήρια (Μήτρογλου), δεν θέλει πολύ να ξεφύγει η κατάσταση.
Ο Αστέρας διαθέτει έναν εξαιρετικό προπονητή. Ο Ράσταβατς έφτιαξε ένα καλοκουρδισμένο σύνολο, το οποίο γνώριζε ότι δεν μπορεί να ματσάρει τους «από πάνω» στα playoffs, έχοντας και βαθμολογικό χάντικαπ. Παρόλα αυτά, έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στο χορτάρι και κατάφερε να κόψει βαθμούς απ’ όλους, αποφεύγοντας τον ρόλο του κομπάρσου.
Στα υπόγεια είχε… μανούρα
Από τις αναμετρήσεις των play out, παρακολούθησα μονάχα τρεις, εκείνες που εν τέλει έκριναν την παραμονή στην κατηγορία. Δικαίως μας αποχαιρέτισε η Λάρισα, αφού τα τελευταία δύο χρονιά, ουδείς ασχολήθηκε σοβαρά με το αγωνιστικό κομμάτι. Οι 10 μεταγραφές τον Φλεβάρη πρόσφεραν ενέσεις ποιότητας στην ενδεκάδα, αλλά δεν σώζεσαι με δύο μήνες ποδόσφαιρο!
Ο Ατρόμητος αν δεν αλλάξει ρότα, του χρόνου θα βρεθεί σε εφάμιλλη θέση με την ΑΕΛ. Ο ΟΦΗ με τον Νιόπλια πήρε τα… χαμπάρια του, ο πετυχημένος προπονητής ανανέωσε μέχρι το 2023 και πιθανολογώ ότι οι κρητικοί θα έχουν μία πιο ήρεμη χρονιά. Ο Βόλος με εξέθεσε και οφείλω να παραδεχτώ το λάθος που έκανα στο ξεκίνημα της χρονιάς (έγραψα ότι θα υποβιβαστεί).
Παναιτωλικός, Λαμία, Απόλλων Σμύρνης είναι σταθερά οι παράγοντες «Χ» στην εξίσωση της παραμονής. Τα αγωνιστικά πλάνα μεταβάλλονται διαρκώς και στις τρεις ομάδες, παραγοντικά έχουν τα… δικά τους, οπότε μία από τα ίδια.
Εις το επανιδείν
Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και ολόκληρη την πρώτη σεζόν εδώ.
Photo Credits: Newsit
Σχολίασε