Το παράσημο στο πέτο του Γιώργου Βόβορα
Ακόμα ένα βράδυ, ο Παναθηναϊκός έμεινε με το… παραλίγο. Σύμπτωση; Κακοτυχία; Έλλειψη ποιότητας; Όπως και να χει, οι «πράσινοι» πρέπει να βγουν σοφότεροι από τις πρώτες αγωνιστικές της Euroleague.
Κουβεντιάζοντας με τον Γιάννη και τον Νώντα στο έκτο επεισόδιο του Sports Journeys, συμφωνήσαμε άπαντες πως το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού είναι αρκούντως ανηφορικό στις πρώτες έξι αγωνιστικές της Euroleague. Μάλιστα, αναφέραμε πως δύο νίκες στην πρώτη εξάδα αποστολών θα συνιστούσε επιτυχία για την ομάδα του Βόβορα.
Βέβαια, δεν συνυπολογίσαμε τις αναβολές, αφού στα δικά μου μάτια, τα παιχνίδια που θα μπορούσε να χτυπήσει, ήταν εκείνα στο Astroballe και την Αγία Πετρούπολη. Τα δύο, δηλαδή, που δεν έγιναν εν τέλει!
Από εκεί και πέρα, στις ήττες από ΤΣΣΚΑ, Εφές και Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναϊκός έφυγε από το παρκέ με το παράσημο του μονομάχου που έδωσε ό,τι είχε στην αρένα. Μόνο στο ντέρμπι «αιωνίων» με τον Ολυμπιακό, πέρασε κάτω από τον πήχη.
Στις πρώτες στροφές κλήθηκε να φέρει… βόλτα τρεις από τις ομάδες που η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί φαβορί για το ταξίδι στο Final 4 τον Μάιο. Στη Βαρκελώνη ηττήθηκε στην παράταση, από τους «μπλαουγκράνα» που υποτίμησαν τη σοβαρότητα της κατάστασης και μπήκαν στο παρκέ με τον αέρα μιας ομάδας που θα φύγει νικήτρια έτσι κι αλλιώς. Και παραλίγο να το πληρώσουν.
Στο ίδιο λάθος δεν υπέπεσε ούτε η ΤΣΣΚΑ, ούτε φυσικά η Εφές. Η πρώτη διότι εμφανίστηκε «ψυλλιασμένη» στο παρκέ και πατούσε γκάζι κάθε φορά που έβλεπε τον αντίπαλο να χτίζει μομέντουμ, η δε Εφές από ανάγκη, αφού εμφανίστηκε λαβωμένη στην αρένα του ΟΑΚΑ (Λάρκιν, Ντάνστον και νωρίς στο ματς αποχώρησε κι ο Μπομπουά).
Δεν χρειάζεται να διατηρεί κάποιος ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις για να αντιληφθεί πως η διαφορά του Παναθηναϊκού με τις ομάδες από το πάνω ράφι, δεν έγκειται μόνο στην ποιότητα, αλλά και στην ποσότητα.
Κοιτώντας την στατιστική, ο Παναθηναϊκός μοιράζει 16,7 ασίστ ανά παιχνίδι και βρίσκεται στη 12η θέση της λίστας. Κι όμως υπάρχουν στιγμές που βγάζει συνεργασίες στο παρκέ, οι οποίες είναι ξεκάθαρα δουλεμένες. Θυμηθείτε. Σε όλα τα παιχνίδια του ως τώρα, θα βρει 6-10 πόντους από καλάθια που προήλθαν είτε με baseline cuts, είτε με κοψίματα και έξτρα πάσες που φέρνουν τον σκόρερ φάτσα με το καλάθι. Μοιάζει, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο, καθώς χρειάζεται υψηλότατα επίπεδα χημείας και αυτοματισμών. Το πρόβλημα; Εμφανίζονται κυρίως στα πρώτα ημίχρονα των αγώνων της ομάδας, όσο τα πόδια και το μυαλό είναι φρέσκα….
Βέβαια, ο στόχος δεν ήταν να βάλει τον εαυτό του στο «πάνω ράφι». Το γεγονός και μόνο πως έβαλε δύσκολα στα «μεγαθήρια» της διοργάνωσης, αποτελεί παράσημο στο πέτο για την ομάδα και τον ίδιο τον Γιώργο Βόβορα.
Ο Έλληνας χεντ κόουτς ως τώρα, εμφανίζει στο παρκέ μια ομάδα έτοιμη πνευματικά, διαβασμένη και προετοιμασμένη καλά από το staff. Ακριβώς εκεί, βρίσκεται και το κλειδί της μαχητικότητας του Παναθηναϊκού. Οι παίκτες βλέπουν έναν προπονητή να παλεύει μαζί τους πριν το παιχνίδι, αλλά και για κάθε μπάλα στη διάρκειά του. Ειδικά τώρα που τα γήπεδα είναι άδεια και οι φωνές περνάνε από τα μικρόφωνα, γίνεται ακόμα εντονότερος ο τρόπος που ζει τα παιχνίδια το προπονητικό επιτελείο της ομάδας.
Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να εμφανιστεί το ίδιο ανταγωνιστικός κόντρα στις ομάδες που βρίσκονται στο ίδιο, ή έστω σε λίγο υψηλότερο επίπεδο από εκείνον. Εκεί, θα φανεί από τι είναι φτιαγμένο το φετινό ρόστερ. Προς το παρόν, παίρνει καλό βαθμό, ακόμα κι αν το ρεκόρ του δεν αποδεικνύει κάτι τέτοιο…
Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys. Όλόκληρη την πρώτη σεζόν, θα τη βρείτε εδώ.
Photo Credits: euroleague.net
Σχολίασε