Αν ήμουν ο Νεοκλής Αβδάλας…

… πώς θα ένιωθα μετά το ματς με τον Ιωνικό, το βράδυ της Δευτέρας; Ακόμα κι αν καλά, καλά δεν έχω κλείσει τα 17, ακόμα κι αν δεν είχα τελειώσει το σχολείο, αλλά είχα ήδη γράψει τα πρώτα μου μέτρα στη EuroLeague;

Basket League, 16η αγωνιστική κι ο Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στην έδρα του Ιωνικού. Νέντοβιτς, Γιόβιτς, Μέικον εκτός μάχης. Ο Μποχωρίδης παρών μεν, αλλά με γνωστό το πρόβλημα στη μέση, να αγωνίζεται με ένεση. Αν αυτό δεν είναι η καταλληλότερη συνθήκη για να πάρει την ευκαιρία του ο Νεοκλής Αβδάλας, τότε ποια;

Απαραίτητη σημείωση. Ο προπονητής ξέρει καλύτερα από τον καθένα, αλλά ακόμα κι έτσι, αν ο Αβδάλας αξιολογείται από τον κόουτς Πρίφτη ότι δεν έχει τα απαιτούμενα στοιχεία για να πάρει 5-10 λεπτά κόντρα στον Ιωνικό, τότε ο παίκτης μάλλον οφείλει να αποχωρήσει, αναζητώντας τα λεπτά συμμετοχής σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό του Πρωταθλητή Ελλάδας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, ο οργανισμός του Παναθηναϊκού φαίνεται πως δίνει χώρο και χρόνο στη νουβέλ βαγκ του, ακόμα και σε παιχνίδια EuroLeague. Ο Λευτέρης Μαντζούκας αποτελεί παράδειγμα, καταγράφοντας φέτος 12 συμμετοχές στην κορυφαία διοργάνωση μπάσκετ της Ευρώπης, όντας δύο χρόνια μεγαλύτερος από τον Αβδάλα. Ο γιος του Δημήτρη Αβδάλα, μετρά έξι συμμετοχές στην Basket League κι ισάριθμες στην EuroLeague, με κοινό παρονομαστή πως πέρασε στο παρκέ σε -από λίγο έως πολύ- «τελειωμένα» παιχνίδια.

Απολύτως λογικό, καθώς πρόκειται για ένα παιδί που ακόμα το σώμα του διαμορφώνεται, άρα ακόμα και 1-2 λεπτά είναι τρομερά σημαντικά για να αντλήσει πολύτιμες εικόνες. Το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, εμφανίστηκε μια σπάνια ευκαιρία να πάρει μαζεμένο χρόνο συμμετοχής. Κανείς δεν θα κακολογούσε τον κόουτς Πρίφτη αν έριχνε τον μικρό στο παρκέ όσο το ματς «έκαιγε», με δεδομένη τη λειψανδρία στην περιφέρεια. Τουναντίον, θα ήταν μια κίνηση σχετικά χαμηλού ρίσκου και ταυτόχρονα απολύτως ορθολογική, αφού θα αγωνιζόταν στην περιφέρεια ένας “κανονικός” περιφερειακός κι όχι κατά συνθήκη. Πολλώ δε μάλλον, όταν στο παρκέ, είδαμε τον Λεωνίδα Κασελάκη σε ρόλο σούτινγκ γκαρντ!

Ακόμα κι αν ο Αβδάλας δεν κατάφερνε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τουλάχιστον ο ίδιος θα έπαιρνε ένα μάθημα για το πόσο ακόμα πρέπει να δουλέψει για να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Χρησιμοποιώντας ορολογία… σχολείου, για να έρθουμε πιο… κοντά στον πιτσιρικά, το ματς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρόχειρο διαγώνισμα! Αυτή την στιγμή, η μη χρησιμοποίησή του σε ένα ματς που τα γκαρντ ήταν είδος υπό… εξαφάνιση, με ποιο κίνητρο θα εμφανιστεί στην επόμενη προπόνηση, γνωρίζοντας πως η ώρα του να πάρει ποιοτικό χρόνο δεν θα έρθει, κρατώντας για τον ίδιο μόνο το λεγόμενο garbage time αγώνων που έχουν κριθεί;

Επαναλαμβάνω, αν ο κόουτς Πρίφτης δεν θεωρεί πως ο παίκτης του δεν είναι έτοιμος να μπει στη φωτιά, τότε πιθανότατα η καλύτερη λύση θα είναι να δοθεί δανεικός, για να πάρει πολύτιμα λεπτά συμμετοχής, όταν η μπάλα «καίει». Θεωρώ άσκοπο να παρατεθούν παραδείγματα παικτών που πήραν το βάπτισμα του πυρός, όταν η ομάδα τους κυνηγούσε όλους τους στόχους. Τρανότερο όλων η Ρεάλ, που έδωσε την μπαγκέτα στον Λούκα Ντόντσιτς. Αλλά ας υποθέσουμε πως ο Σλοβένος αποτελεί… one of a kind παίκτη. Ο Πάμπλο Λάσο έχρισε βασικό τον Ουσμάν Γκαρούμπα το 2020 και το 2021 (όταν ο Ισπανός ήταν 17-18 χρονών), όταν είδε τα 4άρια του να πληγώνονται. Παρομοίως και τον Αλοθέν. Αυτούς είχε, αυτούς εμπιστεύτηκε. Και δικαιώθηκε.

Στο τέλος της μέρας, με όλο το σεβασμό στον Ιωνικό και την προσπάθειά του, δεν θα έχανε η Βενετιά βελόνι αν ο Αβδάλας έπαιρνε χρόνο στο πρώτο μέρος ενός αγώνα, στον οποίο η διαφορά δυναμικής είναι τόσο χαώδης που οι «πράσινοι» δυσκολεύτηκαν έχοντας… έναμιση παίκτη διαθέσιμο στις θέσεις «1» και «2».

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και όλα τα επεισόδια των δύο κύκλων, εδώ.