Ελπίδα – Επιτελικό Κράτος, 3-0

«Έφτασα σπίτι. 18 ωρίτσες μετά.» Με αυτό το μήνυμα, καλός μας φίλος έληξε τον… συναγερμό που σήμανε το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν εγκλωβίστηκε στον πιο σύγχρονο δρόμο της Αττικής. Ήταν ξημερώματα Τρίτης 25 Ιανουαρίου. Σωτήριον έτος 2022. 2022!

Ό,τι διαβάσετε στο εξής, είναι οι σκέψεις που πέρασαν από το μυαλό μου από το μεσημέρι της Δευτέρας, έως και τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν πλέον αποφάσισα να τις αποτυπώσω. Σε αυτή την υπέροχη γωνία της Ευρώπης, με τον μοναδικό τρόπο σκέψης και αντίδρασης, έμειναν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους στην Αττική Οδό, σε πολικές θερμοκρασίες και, ως την «απελευθέρωσή τους» δεν είδαν κανέναν… συμπολίτη τους από το Επιτελικό Κράτος ή την εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό.

Στα χρόνια που η ανθρωπότητα στέλνει επανδρωμένες αποστολές σε άλλους πλανήτες, εδώ αποτυγχάνουμε σταθερά να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα καιρικά φαινόμενα. Για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα το τελευταίο 24ωρο είναι πρωτόγνωρο. Τουλάχιστον όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν μπορώ να ανακαλέσω χρονιά που να χιόνισε τόσο πολύ, για τόσο πολύ και με τόση σφοδρότητα.

Προφανώς αυτό αποτελεί και κάποιου είδους ελαφρυντικό, για τα προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες ή στο οδικό δίκτυο. Αυτό που δεν χωράει το μυαλό μου, είναι να μένουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό, το πιο σύγχρονο οδικό δίκτυο της πρωτεύουσας. Και μάλιστα, ένα δίκτυο, για το οποίο, πλην των φόρων, οι χρήστες του πληρώνουν και διόδια!

Πώς είναι δυνατόν να αποκλείονται άνθρωποι εκεί, όταν γνωρίζαμε για την κακοκαιρία που θα πλήξει την Αττική πολλές μέρες πριν; Κι όχι μόνο γνωρίζαμε επιφανειακά, αλλά μόνο την ακριβή ώρα που θα ξεκινήσει να χιονίζει δεν μας είχαν δώσει οι μετεωρολόγοι! Ήμαστε απολύτως ενήμεροι, πως η «Ελπίδα» (για όνομα, ποιος είναι ο… νονός;), θα χτυπούσε από τα ξημερώματα της Δευτέρας και για σχεδόν 48 ώρες την Αττική. Γνωρίζαμε πως πρόκειται για μια κακοκαιρία, όμοια της οποίας δεν θα είχαμε ξαναδεί. Δεν ήρθε… ουρανοκατέβατη να μας χτυπήσει την πόρτα. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και μια εταιρεία που εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο οδικό δίκτυο, να μην έχουν δημιουργήσει ένα πλάνο, μέσα από το οποίο θα αντιμετωπίσουν τυχόν παρόμοια περιστατικά;

Το ρολόι του υπολογιστή γράφει 25/01/2022, 06:59. Το κοιτώ, ξανά και ξανά. Εξακολουθώ να μην μπορώ να συλλάβω πλήρως, ότι το 2022, μπορεί ένα κράτος να αφήσει ανθρώπους στο έλεος της κακοκαιρίας, μέσα στα οχήματά τους για 18 ώρες! Και μάλιστα, χωρίς να εμφανιστεί νωρίτερα, για να τους παράσχει νερό, τρόφιμα ή ιατροφαρμακευτική βοήθεια όπου χρειάζεται. Ευτυχώς, υπάρχει ακόμα η αλληλεγγύη των ανθρώπων που μοιράστηκαν με τους γύρω τους, ό,τι είχαν διαθέσιμο, ή περπάτησαν μέχρι παρακείμενα σούπερ μάρκετ, για να αγοράσουν τρόφιμα, τα οποία μοίραζαν από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο!

Για να σας προλάβω. Η ερώτηση «Τι δουλειά είχαν στην Αττική Οδό αφού ήξεραν για τον καιρό» δεν υφίσταται. Αφενός γιατί είναι ευθύνη του οδικού δικτύου και της Πολιτικής Προστασία να διατηρεί ανοικτό το οδικό δίκτυο, από την στιγμή ειδικά που γνωρίζαμε τί έρχεται και υποτίθεται πως είχε στηθεί επιτελικό πλάνο, από το… επιτελικό κράτος. Αφετέρου, διότι προφανώς όσοι βγήκαν, δεν το έκαναν για να παίξουν χιονοπόλεμο στην Πάρνηθα και δεν είναι Influencers που πήγαιναν στην Αράχοβα, αλλά άνθρωποι που έπρεπε να πάνε για δουλειά. Εξάλλου, αν θεωρείτε τυχαία την υποχρεωτική αργία που ανακοινώθηκε και ισχύει για όλη την Αττική την Τρίτη 25/01, τότε μάλλον είστε υπερβολικά ρομαντικοί… Μάλλον…

ΥΓ: Κάθε ερώτηση που ξεκινά με το «Τι δουλειά είχαν…», λειτουργεί μόνο ως «πλυντήριο» για να ξεπλυθούν, σε ελαφρύ πρόγραμμα μάλιστα, οι ευθύνες όσων πραγματικά θα έπρεπε να λογοδοτούν για τις πράξεις ή τις μη… πράξεις τους. Κι αυτό, συνιστά γενικό κανόνα, είτε πρόκειται για την κακοκαιρία, είτε για υποθέσεις και κατηγορίες βιασμού σε πρωτοχρονιάτικα πάρτι…

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και όλα τα επεισόδια των δύο κύκλων, εδώ.