Η ανοιχτή χαραμάδα…

Μετά τον τελικό του 2017 στην Κωνσταντινούπολη, ο Ολυμπιακός είδε το Final 4 του 2018 με μαύρες πλερέζες, από το χουνέρι που του έστησε ο Σάρας και η Ζάλγκιρις, για να μείνει σταθερά εκτός οκτάδας έκτοτε.

Κάπως έτσι, το ταβάνι χαμήλωσε, η ομάδα μπήκε σε μια διαδικασία rebuilding, το οποίο ξεκίνησε από πέρσι. Στόχος, να επιστρέψει στα Playoffs φέτος. Απολύτως λογικός στόχος, με δεδομένη την απουσία της ομάδας από την post season, αλλά και το «ένα βήμα τη φορά» που διέπει τους ορθολογικά στημένους οργανισμούς στο κορυφαίο επίπεδο.

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν εξασφαλίσει εδώ και σχεδόν έναν μήνα την επιστροφή τους στην post season. Με τέσσερις λέξεις, εξασφάλισαν το ζην τους. Πλέον απομένει να αποδειχθεί αν μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για το ευ ζην τους. Πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική επιτυχία, την οποία τείνουμε να υποβαθμίσουμε, κυρίως λόγω των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν.

Το κακό για την ομάδα του Μπαρτζώκα, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω πληρώθηκε με μια ξεγυρισμένη 20άρα στο Μονακό, είναι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η λέξη «Βελιγράδι» που έχει μπει εσχάτως στο… μικροκλίμα των Πειραιωτών. Βεβαιότατα η ίδια η ομάδα «έφτιαξε» αυτή την ατμόσφαιρα με το μπάσκετ που αποδίδει στο μεγαλύτερο κομμάτι της χρονιάς, ωστόσο, μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση, θα αποκαλύψει πτυχές που δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού.

Εξαιρώντας τους Παπανικολάου, Πρίντεζη και Σλούκα, από τους υπόλοιπους του ρόστερ, κανείς δεν έχει γευθεί την πίεση ενός Final 4 και μόνο οι Γουόκαπ, Βεζένκοβ έχουν παίξει playoffs (με τη Ζάλγκιρις το 2018-19 και την Μπαρτσελόνα το 2015-16 αντίστοιχα). Αν ο Ολυμπιακός παραμείνει πιστός στο «ένα βήμα τη φορά», ο στόχος είναι να παίξει μια μεγάλη σειρά, με πλεονέκτημα ή μειονέκτημα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αλλά να χαρίσει στους παίκτες του – ειδικά τους Αμερικανούς- τα πρώτα χιλιόμετρα στην post season, με φόντο την επόμενη σεζόν.

Από εκεί και πέρα, ακόμα και με πλεονέκτημα έδρας, θα είναι το πρακτικό αουτσάιντερ τόσο κόντρα στην Εφές, όσο και σε ένα -μικρής πιθανότητας- συναπάντημα με τη Μιλάνο. Βέβαια, εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η αποβολή των ρωσικών ομάδων, έφερε στην εικόνα της post season, σύνολα που είτε δεν είναι ποιοτικά καλύτερα του Ολυμπιακού, είτε διαθέτουν εξίσου μόνο 2-3 μπαρουτοκαπνισμένους στη φλόγα μιας σειράς που κρίνονται όλα σε 15 μέρες.

Η Μπάγερν μοιάζει ένα κλικ πιο κάτω, ιδίως έτσι όπως ταλαιπωρήθηκε το τελευταίο διάστημα με κρούσματα Covid 19, αλλά έχει το know how παίζοντας πέρσι στην post season. H Μονακό -το έδειξε και στο μεταξύ τους παιχνίδι- είναι υπολογίσιμη, αλλά χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στην επόμενη… πίστα, ενώ μια ενδεχόμενη κόντρα με Μακάμπι ή Φενέρ θα ξεκινά από το 50-50. Συμπέρασμα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ακόμα και με πλεονέκτημα έδρας, ο Ολυμπιακός οφείλει να μπει στα playoffs, με το μυαλό πως έρχονται μάχες που θα κριθούν στις λεπτομέρειες, στο ένα σουτ, στη μία κατοχή…

Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως η απουσία των Ζενίτ και ΤΣΣΚΑ, άνοιξε μια χαραμάδα… αισιοδοξίας, αφού έφυγαν από την εξίσωση, σύνολα με πολλαπλάσιο μπάτζετ και εικόνες στο κορυφαίο επίπεδο. Με δεδομένο ό,τι έχουμε δει ως τώρα, ο Ολυμπιακός αξίζει να βρίσκεται στην κουβέντα για τις ομάδες που μπορεί να κάνουν την υπέρβαση. Θα ήταν πέρα για πέρα άδικο να ισχυριστεί κάποιος το αντίθετο.

Στο ξεκίνημα της σεζόν, ο Γιώργος Συρίγος είχε αποκρυπτογραφήσει πλήρως κάποιες από τις βασικές αρετές που διέπουν την ομάδα του Μπαρτζώκα. Οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούν να παίξουν στα «κόκκινα» σε άμυνα και επίθεση, ανεβάζοντας την ένταση στον υψηλότερο βαθμό. Το γεγονός βέβαια, έχει κόστος, αφού στις καλές βραδιές του, ο Ολυμπιακός παίζει διαστημικό μπάσκετ, αλλά στις κακές του αποσυντονίζεται σχετικά εύκολα.

Τρανά παραδείγματα, οι ήττες από την Άλμπα και τη Μονακό, απέναντι σε σύνολα που θεωρούνται βατά, όσο κι αν αυτό ο όρος τείνει να εξαλειφθεί στην EuroLeague. Σε κάθε περίπτωση, για τους Πειραιώτες, τα playoffs θα αποτελέσουν crash test δυναμικής, αλλά και μάθημα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συναισθημάτων από τη μία βραδιά στην άλλη…

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και όλα τα επεισόδια των δύο κύκλων, εδώ.

Photo Credits:EuroLeague.net