Το μισογεμάτο ποτήρι

Εκ προοιμίου, οι αποστολές που έπρεπε να φέρει εις πέρας ο Παναθηναϊκός στην τελευταία διαβολοβδομάδα της EuroLeague, είχαν υψηλότατο δείκτη δυσκολίας.

Οι δύο ήττες, προφανώς και δεν μπορεί να… πανηγυριστούν, ωστόσο, ειδικά κόντρα την Μπαρτσελόνα, οι «πράσινοι» έδειξαν πως περπατούν σε μονοπάτι ανάπτυξης. Στο Mediolanum Forum, οι παίκτες του Πρίφτη πήραν καλό βαθμό στο πρώτο ημίχρονο του ματς, πριν καταρρεύσουν στο δεύτερο, μουτζουρώνοντας την εικόνα τους.

Δυο μέρες αργότερα, η Μπαρτσελόνα έφτασε στο ΟΑΚΑ ως πρωτοπόρος του πίνακα, με λάβαρο τις 13 νίκες σε 15 παιχνίδια, αλλά και σημαντικές απουσίες. Οι «μπλαουγκράνα» υπέφεραν στην Αθήνα κι αυτό δεν ήρθε ως απόρροια του γεμάτου απουσιολογίου τους (Καλάθης, Χίγκινς, Χέιζ, Αμπρίνες), αλλά της αγωνιστικής βελτίωσης του οικοδεσπότη τους.

Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, οι παίκτες του Πρίφτη απέδωσαν εξαιρετικό μπάσκετ, με σοφές επιλογές στην επίθεση και ταυτόχρονα, πιστή εφαρμογή του αμυντικού πλάνου. Η εναλλαγή της ζώνης και του man to man με αλλαγές, βραχυκύκλωσε τους Καταλανούς και χάρισε σχεδόν διψήφια διαφορά στον Παναθηναϊκό. Θα πρέπει να πιστωθεί στον Έλληνα χεντ κόουτς πως δεν έμεινε αγκιστρωμένος στο πλάνο του καλοκαιριού ή στο αρχικό rotation, αλλά ψάχνει λύσεις, αναζητά νέους τρόπους να καλύψει τις αδυναμίες του ρόστερ.

Βέβαια, ακόμα ταλαιπωρείται από… παιδικές ασθένειες. Όπως και στο Μιλάνο, το τρίτο δεκάλεπτο αποδείχθηκε καταστροφικό για την ομάδα που έχασε τον έλεγχο των αιθέρων, χάρισε σωρηδόν δεύτερες ευκαιρίες στην Μπαρτσελόνα και, στην ουσία, της χάρισε απλόχερα τη θέση του οδηγού στο ματς.

Ο Παναθηναϊκός του Οκτωβρίου μάλλον θα συμβιβαζόταν με την ιδέα της ήττας, όχι όμως και η ομάδα που γύρισε από το -14 στο ΣΕΦ στα τέλη Νοέμβρη. Είναι περισσότερο από εμφανές, ότι εκείνο το ματς έδωσε στον Πρίφτη και τους παίκτες του την αίσθηση ότι μπορούν να επιστρέψουν από οποιαδήποτε κατάσταση. Πέρα και πάνω απ’ όλα, μοιάζει να τους… έπεισε πως είναι μια ομάδα που αξίζει κάτι καλύτερο από τον βυθό της βαθμολογίας στη EuroLeague.

Ενάμιση λεπτό πριν το φινάλε το ταμπλό έγραφε 72-81. Στα μαθηματικά του… μπάσκετ, σήμαινε πως ο Παναθηναϊκός έψαχνε τουλάχιστον τρεις κατοχές σε 86’’! Εν τέλει βρήκε τέσσερις, αλλά το σουτ προσευχή του Νέντοβιτς βρήκε μόνο το ταμπλό. Ενδιάμεσα, οι γηπεδούχοι έχουν κάθε λόγο να εκφράζουν παράπονα για… έξωθεν βοήθεια της Μπαρτσελόνα σε μια επαναφορά, όπου ο Λαπροβίτολα «κλείδωσε» τον Νέντοβιτς. Η φάση θα μπορούσε να είναι ήσσονος σημασίας, αν ο Παναθηναϊκός αποδεικνυόταν πιο ενεργητικός στα… box out, επιτρέποντας στους Καταλανούς να βρουν 17 δεύτερες επιθέσεις στο ματς, την πλειονότητα αυτών στο δεύτερο ημίχρονο. Ή αν ο Γουάιτ δεν λάθευε σε μία από τις τρεις βολές που εκτέλεσε, με το σκορ στο 75-81.

Το 4-12 σαφώς και δεν περιποιεί τιμή για ένα σύνολο με έξι τρόπαια Πρωταθλητή Ευρώπης, ωστόσο, η εικόνα του μοιάζει να βελτιώνεται μέρα με τη μέρα. Το σχεδόν… ασυνάρτητο σύνολο του Οκτωβρίου, φαίνεται πως σταδιακά βρίσκει αγωνιστική ταυτότητα και, πάνω απ’ όλα, πιστεύει περισσότερο στον ίδιο του τον εαυτό. Πιθανότατα δεν θα προλάβει τα play off, αλλά τούτη την στιγμή δεν υπάρχει ομάδα στην EuroLeague που θα ευχόταν να παίξει μαζί της, ειδικά στο ΟΑΚΑ. Συνεχίζοντας έτσι, έχει την ελπίδα να κερδίσει -τουλάχιστον- τους οπαδούς της…

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και όλα τα επεισόδια των δύο κύκλων, εδώ.

Photo Credits: olympiacosbc.gr