ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Άκου! Η παράσταση αρχίζει! – Το «Κελί» του Edgar Allan Poe | Μεγάλη Δευτέρα 10.04.2023
Τη Μεγάλη Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023, στις 21:00 στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 ταξιδεύουμε στον μυστηριώδη κόσμο του Edgar Allan Poe μέσα από το «Κελί». Ακούμε την πρωτότυπη ραδιοφωνική μεταφορά των γνωστών διηγημάτών του, «Ο Μαύρος Γάτος» (1845) και «Η Καρδιά που μαρτύρησε την ιστορία» (1843) σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Γιώργου Βουδικλάρη και ραδιοσκηνοθεσία της Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Τη διασκευή και τη δραματουργική επεξεργασία υπογράφει η Μαριάννα Παπάκη και ο Μιχάλης Σιγανίδης έχει επιμεληθεί το ηχητικό περιβάλλον του έργου.
Οι δύο ήρωες των ξεχωριστών διηγημάτων του Edgar Allan Poe «Ο Μαύρος Γάτος» και «Η Καρδιά που μαρτύρησε την ιστορία», που υποδύονται ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Γιάννος Περλέγκας, συναντιούνται στο δωμάτιο, στο κελί ενός ψυχιατρικού σωφρονιστικού ιδρύματος. Ο καθένας λέει την ιστορία του στον άλλο, εξομολογείται το έγκλημά του και αναζητά την κατανόηση και την αποδοχή του συγκρατούμενου, συν-τροφίμου του. Ποια είναι τα όρια της λογικής και της τρέλας; Ποια ανάγκη οδηγεί έναν εγκληματία να προσπαθεί μόνος του να αποκαλυφθεί και κατά συνέπεια να τιμωρηθεί; Στο «Κελί» οι δύο ήρωες του Πόε μοιράζονται το βάρος τους έχοντας για καταφύγιο ο ένας τις ενοχές του άλλου.
Ο σκηνοθέτης του έργου, Γιώργος Βουδικλάρης, που θα μιλήσει για την παράσταση στον Σιδερή Πρίντεζη λίγο πριν το τρίτο κουδούνι, σημειώνει: «Σε κείμενα όπως αυτά του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, όλα – μετάφραση, σκηνοθεσία, διανομή, ηχητικό τοπίο – προκειμένου να μην προδώσουν τον συγγραφέα, οφείλουν να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Και εννοείται πως, όπως ισχύει σε όλα έργα Τέχνης, η μορφική διατύπωση και το περιεχόμενο είθισται να συνάδουν – εκτός αν η αντίφαση ανάμεσά τους γίνεται σκόπιμα και για πολύ συγκεκριμένους λόγους.
Στην περίπτωση του Πόε, το ιδιόλεκτο του συγγραφέα πρέπει να διατηρηθεί, γιατί δημιουργεί μια γλώσσα πολύ μακριά από την καθημερινή, αλλά και γιατί εκεί κρύβεται όλη η ειρωνεία και το υπόγειο χιούμορ του συγγραφέα. Ο ζόφος του περιεχομένου της αφήγησης όχι μόνο δεν αποκλείει το χιούμορ, αλλά σχεδόν το καθιστά απαραίτητο – κι ο ιδιοφυής Πόε αυτό το γνωρίζει πολύ καλά. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ηθοποιοί είχαν εξ αρχής συνείδηση πως έπρεπε να τηρηθεί μια εξαιρετικά λεπτή ισορροπία: η αφήγησή τους έπρεπε να παραμείνει κυριολεκτική, να υπηρετήσει την επιτηδευμένη, σχεδόν λόγια γλώσσα, και ταυτοχρόνως να επιτρέψει στην ειρωνεία να παρεισφρήσει ύπουλα, υποδόρια, χωρίς ποτέ το αποτέλεσμα να φτάνει στην υπερβολή της παρωδίας ή να ακυρώνει τη φρίκη των αφηγούμενων γεγονότων. Φυσικά, η ερμηνευτική τους ευφυΐα είναι τέτοια που ελάχιστα ως καθόλου χρειαζόταν να παρέμβει κανείς.
Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε το ηχητικό περιβάλλον που δημιούργησε ο Μιχάλης Σιγανίδης. Χρησιμοποιώντας τόσο μουσικά όργανα όσο και φυσικούς ήχους που μέσω της απομόνωσης και της επανάληψής τους αποκτούσαν εντελώς διαφορετικές διαστάσεις, δημιούργησε μια δραματουργία που επ’ουδενί δεν λειτούργησε ως συνοδευτική μουσική ή σχολιασμός της δράσης, αλλά αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της. Χωρίς υπερβολή, ο συνθέτης στο συγκεκριμένο ακρόαμα λειτούργησε περισσότερο ως ένας τρίτος ερμηνευτής, ισότιμος προς τους ηθοποιούς. Η ραδιοφωνική αφήγηση ολοκληρώθηκε μέσω αυτού.»
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάκης Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας.
Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία: Μαριάννα Παπάκη
Μεταφραστής: Γιώργος Βουδικλάρης
Σκηνοθέτης: Γιώργος Βουδικλάρης
Ραδιοσκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Συνθέτης Μουσικής: Μιχάλης Σιγανίδης
Ηχολήπτης: Θοδωρής Ζευκιλής
Επιμέλεια –Παρουσίαση της εκπομπής: Σιδερής Πρίντεζης.
Σχολίασε