Ακούοντες στη χώρα των κωφών

Πριν από έναν χρόνο ακριβώς πραγματοποιήσαμε με δύο πολύ καλούς φίλους ένα… ταξίδι στην χώρα των κωφών.

Σκαλίζοντας το κουτάκι των αναμνήσεων, μιας και η εποχή το επιτρέπει, το μυαλό μου με γύρισε έναν χρόνο πίσω. Ηταν 23 Δεκεμβρίου 2019 όταν έγινε η επίσημη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Ακούοντες στη Χώρα των Κωφών» στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Μία έρευνα που φουσκώνω από περηφάνια κάθε φορά που αναφέρομαι σ’ αυτή, διότι μαζί με τον Τάσο Βαρβάτο και τον Μάρκο Χάννα, δώσαμε «φωνή» σε ένα μάλλον παραμελημένο κοινωνικό σύνολο.

Μία έρευνα που έγινε με αφορμή την επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Κωφών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2019 (3η θέση-πρώτο μετάλλιο). Βέβαια, δεν είναι η μοναδική διάκριση, υπάρχουν κι άλλες πολλές, σε διάφορα αθλήματα (μπάσκετ γυναικών, πάλη, κολύμβηση κ.ά.). Δεν θέλω να κουράσω γράφοντας για τα συναισθήματα που αποκομίσαμε από αυτούς τους ανθρώπους και πόσο δυνατά ήταν, παρότι υπήρχε παντελής απουσία λόγου…

Δεν ξεχνώ ποτέ τα λόγια του Μάρκου, που με επαναφέρουν στην πραγματικότητα όταν… ξεφεύγω. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό από τα δευτερεύοντα πράγματα στη ζωή. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνιστά την ατμομηχανή πάνω στην οποία άνθρωποι δένουν τα βαγόνια της ζωής τους, όχι γιατί αναζητούν την επιτυχία, αλλά την κοινωνικοποίηση και τις ίσες ευκαιρίες σε έναν κόσμο που δεν φτιάχτηκε στα μέτρα τους. Τον έφεραν όμως στα δικά τους και τον κατέκτησαν με το καθαρό βλέμμα και την προσήλωση στον στόχο.

Κλείνω, με το ερώτημα που γεννήθηκε κατά τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ και παραμένει άλυτο: «Ποιος είναι περισσότερο “κωφός” στην σημερινή αθλητική -και μη- κοινωνία».

Καλά Χριστούγεννα σε όλους, με υγεία και πολλά χαμόγελα!

Εις το επανιδείν

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και ολόκληρη την πρώτη σεζόν εδώ.