Έλα να εμβολιαστούμε, ντάρλινγκ!
Λίγο πριν στείλουμε στον… έξω απ’ εδώ το 2020 – να πάει και να μην γυρίσει-, οι πρώτες δόσεις του εμβολίου έφτασαν στην Ελλάδα και, όπως πάντα, επιδοθήκαμε σε ένα κυνήγι μαγισσών ένθεν κι ένθεν.
«Ο Πρωθυπουργός έκανε εμβόλιο με φυσικό ορό». Δεν έχω ξανακούσει μεγαλύτερη σαχλαμάρα στη ζωή μου. Συγγνώμη, δεύτερη μεγαλύτερη. Η πρώτη, με διαφορά είναι το «δεν κάνω εμβόλια, γιατί μου κάνουν κακό».
Κάνει κακό το εμβόλιο της ευλογιάς που συνιστά τη μοναδική ασθένεια που κατάφερε το ανθρώπινος είδος να εξαλείψει πλήρως εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια. Μαντέψτε πως. Πάντως σίγουρα όχι με ευχέλαιο και λιτανείες. Σου κάνει κακό το εμβόλιο της ηπατίτιδας ή όλων των παιδικών ασθενειών που δεν πέρασες, γιατί εμβολιάστηκες έγκαιρα.
Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές τώρα ή στο μέλλον. Νιώθω όμως πως τείνω να πιστέψω έναν επιστήμονα που έφαγε τα νιάτα του και έμεινε εδώ και έναν χρόνο ξάγρυπνος για να βρει μια λύση, παρά τους συνωμοσιολόγους του πληκτρολογίου.
Προτιμώ να πιστέψω την επιστημονική κοινότητα, διότι μου έδειξε και στο παρελθόν πως ψάχνει και δημιουργεί λύσεις στα προβλήματα της ανθρωπότητας. Ας αναλογιστούμε το απλούστερο. Το προσδόκιμο ζωής στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα δεν ξεπερνούσε τα 55-60 έτη. Σήμερα, χωρίς να περάσει καν ένας αιώνας από τότε, το προσδόκιμο πλησιάζει τα 80 χρόνια. Για κάθε 80χρονο που βλέπουμε στον δρόμο, ένας κύριος με άσπρη ποδιά, κάπου, κάπως, κάποτε ανακάλυψε κάτι σπουδαίο που τον βοήθησε να δει τα εγγόνια του…
«Ναι, αλλά το εμβόλιο βγήκε γρήγορα».
Σωστά. Διότι, όπως μας ενημέρωνε ανά τακτά διαστήματα η επιστημονική κοινότητα, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε έρευνα σε τόσο μεγάλη κλίμακα, χρηματοδοτήθηκε από τις κυβερνήσεις σε τόσο μεγάλο εύρος και, ταυτόχρονα, οι ομάδες εργασίας αντάλλασσαν δεδομένα, με στόχο να νικήσουν έναν κοινό εχθρό. Μεταξύ μας, αυτό μοιάζει αληθοφανέστερο, από το «Δεν έχουμε εμβόλιο, ή έφτιαξαν ένα εμβόλιο για να μας βάλουν τσιπάκι». Παρεμπιπτόντως, αν έχεις κινητό και δεδομένα, τότε η συσκευή στέλνει σήμα για το που βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή της ημέρας, καταγράφοντας τις κινήσεις σου. Αλλά, τον Covid 19 και το εμβόλιο περίμεναν για να μας ελέγχουν.
Ένα από τα κληροδοτήματα της Δημοκρατίας είναι η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και η ελευθερία της έκφρασης. Άρα λοιπόν, καλώς όσοι διατηρούν ενδοιασμούς τους κοινοποιούν. Εξάλλου, η παραγωγική συζήτηση και η διαφωνία ακόμα, αποτελούν μέρος της λύσης. Αν συμφωνούσαμε όλοι σε όλα και δεν αμφισβητούνταν τα ειωθότα, πιθανότατα, η ανθρωπότητα θα έμενε σημαντικά πιο πίσω σε σχέση με την σημερινή της θέση.
Πάμε πίσω στις θεωρίες συνομωσίας και… φυσικού ορού. Μεταξύ μας τώρα, αν ο Πρωθυπουργός και οι συν αυτώ, χρειάζονταν έναν στημένο σκηνικό για να μας πείσουν, δεν θα έπρατταν με απόλυτη επιτυχία, κάτω από τη μύτη μας;
Διότι τις αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα που -δεν- θα έχουμε στο εξής, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και κάμποσα ακόμα, έγιναν νόμοι του κράτους και πέρασαν κάτω από τα ραντάρ!
Καλύτερα φτηνή φανέλα, παρά επώνυμο T – Shirt
Ασχοληθήκαμε εκτενώς με το φανελάκι του κ. Τσιόδρα. Αφού τα λέμε όλα. Συνιστά ένα από τα πρόσωπα του 2020, δίχως αμφιβολία. Δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό και η συγκυρία, τον μετέτρεψε σε ένα από τα πλέον δημοφιλή ονόματα της χρονιάς. Κι ενώ θα μπορούσε να εμφανιστεί με κοντομάνικο μπλουζάκι, επιδεικνύοντας τα μπράτσα που του φτιάχνουν οι στιγμές ανεμελιάς στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, εμβολιάστηκε, φορώντας μέσα από το πουκάμισο, μια κλασική και φθαρμένη από τον χρόνο φανέλα.
Κι όμως προτιμώ έναν επιστήμονα που δεν σκέφτηκε το Image του, ή το πως θα γράψει στο γυαλί, από έναν καλοχτενισμένο κι άψογα στημένο πολιτικό. Διότι, αναζητώντας τον συμβολισμό, ο κ. Τσιόδρας δεν κατανάλωσε φαιά ουσία και χρόνο για το τι θα φορέσει στον εμβολιασμό. Έχει σοβαρότερα πράγματα με τα οποία παιδεύει το μυαλό του κι αξίζει να καταναλώσει χρόνο. Στο δικό του μυαλό, ελπίζω, εύχομαι κι ομολογώ πως πιστεύω, σημασία δεν έχει τι φοράς μέσα από το πουκάμισο, αλλά το πουκάμισο να μην αποδειχτεί αδειανό…
Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και ολόκληρη την πρώτη σεζόν εδώ.
Photo Credits: Flickr – Marco Verch Professional Photographer
Σχολίασε