Μαρκ Κάβεντις: 1159 μέρες αναμονής
O Μαρκ Κάβεντις αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για ολόκληρη την αθλητική κοινότητα, επαγγελματική και μη.
Ενδεχομένως πολλοί από τους αναγνώστες τούτων των γραμμών, δεν γνωρίζουν τον συγκεκριμένο ποδηλάτη. Πρόκειται για έναν εκ των κορυφαίων σπρίντερ στην ιστορία του αθλήματος, για πολλούς θεωρείται ο μεγαλύτερος όλων των εποχών.
Ο 35χρονος Καβ, μετράει περισσότερες από 140 επαγγελματικές πρωτιές, εκ των οποίων οι 48 στους τρεις Μεγάλους Γύρους (Tour De France, Giro D’ Italia, Vuelta Espana). Ακόμα και εδώ να σταματούσε η αναφορά στον Βρετανό ποδηλάτη ίσως να ήταν αρκετή, για να κατανοήσετε το αθλητικό μέγεθός του.
Το ζητούμενο όμως δεν είναι η καταγραφή των τεράστιων επιτυχιών του Κάβεντις. Αυτό το κείμενο είναι μία μικρή ωδή, σε έναν αθλητή που δεν το έβαλε κάτω, όσα εμπόδια και αν συνάντησε μπροστά του. Από τραυματισμούς, αναποδιές, αμφισβήτηση, ακόμα και… εργασιακό μπούλινγκ.
Οι πρώτες καταγραφές του ονόματος του Μαρκ Κάβεντις εντοπίζονται το 2002, στις αρχές του 21ου αιώνα. Σε επίπεδο εφήβων και νέων καταγράφει σημαντικές επιτυχίες τόσο στην πίστα όσο και στον δρόμο. Πιο συγκεκριμένα το 2003 σε ηλικία 18 ετών, ανεβαίνει στο 2ο σκαλί του βάθρου στο Εθνικό Πρωτάθλημα Αντοχής Εφήβων πίσω από τον Ιρλανδό Ματ Μπρεμέιερ και μπροστά από τον Γκέρεντ Τόμας (νικητής του Γύρου Γαλλίας το 2018).
Η αρχή και η ανάδειξη σε ελίτ σπρίντερ
Πιο γνωστός στην ποδηλατική κοινότητα γίνεται το 2005 όταν καταγράφει την πρώτη επαγγελματική νίκη του, στο 5ο ετάπ του Γύρου του Βερολίνου με τη φανέλα της Sparakasse. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε κατακτήσει στην πίστα χρυσό μετάλλιο στο Madison του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Την επόμενη σεζόν με την ίδια ομάδα θα πάρει 4 πρωτιές, θα ανέβει στο βάθρο ακόμα 5 φορές, ενώ θα κατακτήσει τη φανέλα των πόντων στον Γύρο της Μεγάλης Βρετανίας!
Κάπου εκεί έρχεται η ένταξή του στην T-Mobile (μετέπειτα Columbia, HTC), που έμελλε να δημιουργήσει ένα από τα σπουδαιότερα «τρένα» στο επαγγελματικό πελοτόν. Στην 5ετή παρουσία του πανηγυρίζει 74 νίκες, γράφοντας μία υπέροχη κατακλείδα στο κεφάλαιο αυτό, με την κατάκτηση του τίτλου του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στους δρόμους της Κοπεγχάγης το 2011.
Ανήκοντας στο… Πάνθεον των σπρίντερ, εντάσσεται στην ανερχόμενη δύναμη τότε, SKY. Εκεί επανασυνδέεται με τον Ροντ Έλινγκγουορθ, τον άνθρωπο που τον πίστεψε και του έδωσε αρκετά χρόνια νωρίτερα μία θέση στο πρότζεκτ της βρετανικής ολυμπιακής ποδηλατικής ακαδημίας. Τρεις νίκες στον Γύρο Γαλλίας, ισάριθμες στον Γύρος της Ιταλίας και κάμποσες ακόμη σε μικρότερα event ο τελικός απολογισμός. Ακολούθησε μία γόνιμη τριετία στην Quick Step και η αρχή της κατηφόρας.
Η Dimension Data και το σημαδεμένο 2016
Η εκκίνησή του με τη φανέλα της ομάδας από τη Νότιο Αφρική ήταν πολύ καλή. Ο Καβ κατέγραψε συνολικά 10 νίκες, ενώ στους Ολυμπιακούς του Ρίο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Omnium. Και εκεί ξεκινούν τα προβλήματα… Στην εκκίνηση του 2017 ο Βρετανός ποδηλάτης θα διαγνωστεί με λοιμώδη μονοπυρήνωση, με αποτέλεσμα να χάσει αρκετούς μήνες. Επιστρέφει στον Γύρο της Γαλλίας και στο 4ο ετάπ ο Πέτερ Σάγκαν των ωθεί στις μπαριέρες με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά στον ώμο και να μείνει εκτός για καιρό.
Το 2018 ξεκινάει με θετικούς οιωνούς, καθώς πρώτευσε στο 3ο ετάπ του Γύρου του Άμπου Ντάμπι. Κάπου εκεί σταματούν τα καλά αποτελέσματα και αρχίζoυν οι διαδοχικοί τραυματισμοί, με την πτώση του στο Μιλάνο-Σαν Ρέμο να κόβει την ανάσα! Χαμένο και αυτό το έτος. Το 2019 έρχεται η οριστική ρήξη με την Dimension, όταν ο υπεύθυνος Ντάγκλας Ράιντερ με δική του απόφαση τον αποκλείει από την σύνθεση του Tour.
Με ψυχολογία στο ναδίρ, πολλούς τραυματισμούς στο ιστορικό του και τις «φωνές» που τον θεωρούν τελειωμένο να πληθαίνουν, τοποθετώντας τον παράλληλα στο περιθώριο, υπογράφει στην Bahrain. Ούτε εκεί επί της ουσίας τον πίστεψε η ομάδα, δεν είχε την στήριξη που αρμόζει σε έναν αθλητή με αυτό το παλμαρέ και την καριέρα. Αποτέλεσμα ακόμα μία άγονη χρονιά.
Η μεγάλη επιστροφή στην Quick Step και ο «Βάσι»
Τον Δεκέμβριο του 2020 ο Πάτρικ Λεφέβρ αποφασίζει να δώσει την ευκαιρία στον Κάβεντις. Αν δεν ερχόταν η συμφωνία με το «αφεντικό» της βελγικής ομάδας και η… φιλική συμμετοχή της Specialized, πιθανότατα να έβαζε τέλος στην καριέρα του. Ο άνθρωπος που ανέλαβε την προετοιμασία του ήταν ο Βασίλης Αναστόπουλος. Όπως χαρακτήρισε ο ίδιος σε συνέντευξή του, «το εγχείρημα ήταν πολύ δύσκολο».
Μετά την προετοιμασία υπό τις οδηγίες του Έλληνα προπονητή, έρχονται τα πρώτα καλά πλασαρίσματα έπειτα από μία τριετία. Δυο δεύτερες θέσεις, μια τρίτη και μια τέταρτη σε Ιταλία και Βέλγιο, δείγμα ότι ο αθλητής είχε ξυπνήσει και βρισκόταν πλέον στη σωστή πορεία. Κάπως έτσι φτάνουμε στον Γύρο της Τουρκίας.
Μετά από 1159 μέρες ο Μαρκ Κάβεντις περνάει πρώτος την γραμμή του τερματισμού στο μαζικό σπριντ που έγινε στο Ικόνιο! Το ξέσπασμά του είναι ενδεικτικό της επιθυμίας και της λαχτάρας που είχε γι’ αυτό το αποτέλεσμα. Για να αποδείξει πως δεν είναι ξοφλημένος και μία σειρά ακόμα επιθέτων που του πρόσαψαν.
Ακολούθησαν ακόμα δύο, Τρίτη και Τετάρτη, έφτασε τις τρεις νίκες στην σειρά, κάτι που είχε να συμβεί από το 2016. Την ίδια ώρα στα υψόμετρα της Σιέρα Νεβάδα, στήθηκε ελληνικό γλέντι, με συρτάκι, ζαζίκι (και όχι τζατζίκι) και πολλά «όπα».
Φτάνοντας στο επιμύθιο, για να καταλάβετε το μέγεθος τούτης της επιστροφής, από την τελευταία νίκη το 2018 μέχρι σήμερα, ο Κάβεντις κλήθηκε να ποδηλατίσει 24.126 χιλιόμετρα. Το εν λόγω νούμερο ισοδυναμεί:
– με το 60% του διάπλου της γης
– 2,5 φορές το Σινικό Τείχος
– 5,5 φορές την απόσταση μεταξύ Λος Άντζελες-Νέας Υόρκης.
Υ.Γ: Επειδή ο Βασίλης δεν βοηθά μονάχα ανερχόμενους ή επαγγελματίες ποδηλάτες, θα ήθελα να τον ευχαριστήσω από καρδιάς για ακόμα μια φορά. Εκείνος ξέρει, σε ευχαριστώ.
Εις το επανιδείν
Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και ολόκληρη την πρώτη σεζόν εδώ.
Σχολίασε