Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Τα τελευταία 15 χρόνια, ουκ ολιγα ελληνικά ντέρμπι σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ «ολοκληρώθηκαν» στις δικαστικές αίθουσες. Βαθμοί αφαιρέθηκαν, ομάδες άλλαξαν θέσεις, είδαν στόχους να χάνονται ή να κατακτώνται ανάλογα με την απόφαση ενός δικαστηρίου. Ο πιο πρόσφατος κόκκος άμμου στην έρημο του ελληνικού αθλητισμού έπεσε στο τέλος Ιουλίου, αν και εν τελεί το αποτέλεσμα δεν κρίθηκε στις αίθουσες.

15/07/2020.

ΟΑΚΑ, 9η αγωνιστική των playoffs της Superleague.

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ παίζουν σε 90’ τους κόπους μιας σεζόν, αφού ο νικητής αποκτά δικαίωμα συμμετοχής στα προκριματικά του Champions League.

Το 0-0 θα το ξεχνούσαμε μάλλον γρήγορα, καθώς οι δυο ομάδες περισσότερο κακοποίησαν, παρά δόξασαν το άθλημα.

Κι όμως, θα το συζητάμε για χρόνια το ντέρμπι δικέφαλων, κι αυτό γιατί ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε με 12 παίκτες των οποίων τα δελτία υγείας είχαν λήξει!! Σε περίοδο υγειονομικής κρίσης, ο εν ενεργεία Πρωταθλητής Ελλάδας αμέλησε να ανανεώσει τις κάρτες υγείας των αθλητών του! Εκεί που νόμιζες ότι τα είχες ακούσει όλα, η πολύαγαπημενη Super League σου κουνάει το δάχτυλο αρνητικά…

Η ΑΕΚ από την πλευρά της αποκτά μια χρυσή ευκαιρία να μηδενίσει τον αντίπαλο της και να κατακτήσει η ίδια τη δεύτερη θέση!

Σημείο ακατανόητο Νο 1: Για να μηδενιστεί ο ΠΑΟΚ που παρανόμησε και το παραδέχτηκε θα πρέπει να γίνει ένσταση! Δηλαδή μια Ανώνυμη Εταιρεία παρανομεί, το παραδέχεται και θα τιμωρούνταν αν και μόνο αν γινόταν καταγγελία! Δεν υπάρχει πρόβλεψη για αυτεπάγγελτη απόδοση κατηγορίας! Για να το κάνουμε πιο απλό ακόμα: ένας οδηγός περνά με κόκκινο, ο αστυνομικός τον βλέπει και δεν τον συλλαμβάνει γιατί κανείς δεν τον κατήγγειλε!

Σημείο ακατανόητο Νο2: Την επόμενη μέρα, η ΠΑΕ ΑΕΚ με επίσημη ανακοίνωση διατρανώνει την απόφαση της να μην κάνει ένσταση, «καθώς οι βαθμοί κερδίζονται στο γήπεδο»! Βεβαίως, οι βαθμοί να κερδίζονται στο γήπεδο, όταν όμως τηρούνται οι κανόνες της ισονομίας! Κι ο ΠΑΟΚ δεν τους τηρούσε για τρεις σερί αγώνες, αφού τα δελτία υγείας έληξαν πριν τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό (08/07) κι ο δικέφαλος αγωνίστηκε έτσι σε τρία ματς! Το σημαντικότερο σε αυτή την περίπτωση, έγκειται στο γεγονός ότι οι «κιτρινόμαυροι» συνηγορούν, έστω σιωπηρά, και νομιμοποιούν μια παρανομία. Το ελαφρυντικό που πιστώνω στην ΑΕΚ είναι το γεγονός ότι θα έπρεπε η διαδικασία να κινηθεί αυταπάγγελτα κι οχι μέσω ένστασης. Από εκεί και πέρα, οι νόμοι θεσπίζονται για να τηρούνται κι αν τους υπερβαίνεις οφείλεις να πληρώνεις το τίμημα! Τέλος, οι ίδιες οι ομάδες έχουν εγκρίνει τον χάρτη ποινών τους σε κάθε περίπτωση. Αν ο μηδενισμός και η αφαίρεση βαθμών θεωρείται ποινή που αδικεί τον ιδρώτα των ποδοσφαιριστών, τότε γιατί οι ίδιες ΠΑΕ δεν αποφασίζουν την αλλαγή τους με άλλους;

Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Σαφώς και πρόκειται για αβελτηρία του ΠΑΟΚ που δεν του χάρισε κάποιο προφανές αγωνιστικό πλεονέκτημα, ωστόσο εκεί υπάρχει ακόμα μία παγίδα. Σε επόμενες αντίστοιχες περιστάσεις, θα πρέπει να εξετάζεται αν η ομάδα που παρανομεί απόλαυσε κάποιου είδους πλεονέκτημα, δημιουργώντας νέα ελαφρυντικά ή καταδικαστικά στοιχεία. Το ότι η ΑΕΚ νομιμοποιούνταν να κάνει ένσταση δεν σημαίνει πως είναι και ηθικό να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

«Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», ρητό που ακούσαμε στη Βουλή πριν από χρόνια. Το επιχείρημα μοιάζει βγαλμένο από την ατζέντα των σοφιστών στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως, ανοίγοντας ουκ ολίγα παράθυρα διαφωνίας. Αφενός γιατί οι νόμοι φτιάχτηκαν από ανθρώπους, άρα δεν είναι απαραίτητα και απαρέγκλιτα ηθικοί, αφετέρου, η ηθική αφορά στην ατομική συλλογιστική του ατόμου, ή της κοινωνίας σε ευρύτερη κλίμακα. Δεν διέπονται όλοι οι άνθρωποι από τους ίδιους ηθικούς φραγμούς, ούτε καθοδηγούνται από την ίδια ηθική πυξίδα.

Με σημαία το «είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ», οι «κιτρινόμαυροι» αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν τη νομική οδό, ωστόσο το γεγονός του οδηγεί σε παρόμοιες κινήσεις από εδώ και στο εξής, καθώς δημιούργησαν το δικό τους άτυπο δεδικασμένο. Από εκεί και πέρα, τόσο οι ομάδες, όσο και η διοργανώτρια καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και κυρίως, να φανούν συνεπείς σε ό,τι υπογράφουν στις διακηρύξεις των πρωταθλημάτων. Αν το ζητούμενο είναι να παίζονται τα παιχνίδια στο γήπεδο και μόνο, τότε θα πρέπει από την επόμενη σεζόν να προβούν σε πλήρη αναθεώρηση του ΚΑΠ, προτείνοντας νέες λύσεις ώστε να μην φτάνουν ποτέ στο «εμείς τα ματς θέλουμε να παίζονται στο γήπεδο»…