Τελικά επικρατεί η λογική (;)
Τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο τη φετινή αγωνιστική περίοδο.
Εχουμε αναφέρει από το πρώτο επεισόδιο με τον Μάρκο, και έχουμε γράψει επίσης, ότι η φετινή σεζόν προσφέρεται για εκπλήξεις. Κάτι που αποτελεί φυσικό επακόλουθο της αναστάτωσης που δημιούργησε ο κορωνοϊός στον προγραμματισμό των ομάδων. Κάνοντας μία σύντομη βόλτα στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα διαπιστώσετε ότι:
– Η πρωταθλήτρια Αγγλίας Λίβερπουλ αριθμεί 4 απώλειες (7-3-1), την ώρα που πέρσι είχε μόνο μία ισοπαλία στο ίδιο διάστημα (10-1-0).
– Η Μπάγερν είναι στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά σε εντελώς πιο ήρεμη κατάσταση συγκριτικά με το 2019 (κόντρα μεταξύ παικτών-Κόβατς).
– Η Παρί Σεν Ζερμέν μετράει τρεις ήττες στις 13 πρώτες στροφές, όσες έκανε όλη την περασμένη περίοδο!
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα –υπάρχουν πολλά- που προκύπτουν από την διαφοροποίηση των αγωνιστικών δεδομένων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πλειονότητα των ομάδων δεν έκανε κανονική προετοιμασία, οι διοργανώσεις τράβηξαν έως τα μέσα Αυγούστου και οι νέες ξεκίνησαν με διαφορά ελάχιστων εβδομάδων. Κοντολογίς, ο οργανισμός των παικτών εδώ και περίπου 8-9 μήνες βιώνει διαρκείς αυξομειώσεις. Στα δικά μου μάτια αυτό εξηγεί πολλά.
Κεφάλαιο Ολυμπιακός
Τις τελευταίες ημέρες γίνεται έντονη συζήτηση για την εικόνα του Ολυμπιακού, με αφορμή την… χαμηλή πτήση στον όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Κάθε κριτική γίνεται από διαφορετική σκοπιά και προφανώς είναι υποκειμενική. Προσωπικά, πριν καταλήξω σε συμπέρασμα, ειδικά αυτή τη χρονική περίοδο, στην εξίσωση τοποθετώ ως σημαντικούς παράγοντες, α) την μη κανονική προετοιμασία, β) τα κρούσματα κορωνοϊού και γ) τις απουσίες που προέκυψαν.
Βάσει αυτών, δεν θεωρώ ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν οδηγηθεί σε πρόωρο τέλμα. Ο Μαρτίνς κλήθηκε να φτιάξει το νέο σύνολό του εντός των τειχών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (μη επιτεύξιμο να φτιάξεις φυσική κατάσταση στην Ελλάδα τον Αύγουστο, αναβολές επί αναβολών για το τελευταίο επίσημο κ.τλ). Ουσιαστικά φιλικά για το μοντάρισμα δεν έγιναν, ενώ ο κορωνοϊός αφαίρεσε στην πορεία σημαντικά κομμάτια του παζλ.
Επιπροσθέτως, οι απουσίες των Βαλμπουενά, Χασάν, Μπρούμα επηρέασαν την τακτική ισορροπία, και μαζί με δύο μεταγραφικές αστοχίες, συντέλεσαν στο να δούμε ξέπνοους ορισμένους ποδοσφαιριστές μετά το 60’ και «νεκρά» διαστήματα.
Κλείνοντας αυτό το κεφάλαιο, δεν θεωρώ πώς οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν κάτι. Ισα ίσα τηρουμένων των αναλογιών, κινούνται εντός στόχων. Πρωτοπόροι και αήττητοι στο πρωτάθλημα, εντός ευρωπαϊκών διοργανώσεων και με περιθώριο αγωνιστικής βελτίωσης. Σε βάθος χρόνου, πιστεύω ότι η ταχύτητα του Ολυμπιακού θα ανέβει τουλάχιστον δύο επίπεδα. Εδώ είμαστε να το συζητήσουμε ξανά.
Θολωμένοι «δικέφαλοι»
Εχω παρακολουθήσει το 90% των φετινών αγώνων της ΑΕΚ και μετά βεβαιότητας μπορώ να πω, ότι ο Μάσιμο Καρέρα χάθηκε στη μετάφραση. Ο Ιταλός ξεκίνησε να μοντάρει την ομάδα για να παίξει 4-1-4-1 (με τρία χαφ), στην πορεία άλλαξε σε 3-5-2 (με τρία στόπερ που δεν μπορούν να το υποστηρίξουν) και γενικότερα εκπέμπει μία αβεβαιότητα στις επιλογές του. Φυσικό επακόλουθο πρέπει να θεωρείται η εντελώς ασταθής μεσοαμυντική λειτουργία και τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα.
Ο ΠΑΟΚ στον αντίποδα, έχει το ελαφρυντικό της αλλαγής προπονητή. Ο Πάμπλο Γκαρσία διαφοροποίησε προς το καλύτερο την συνολική απόδοση της ομάδας, ακόμα όμως δεν έχουμε δει ξεκάθαρη επίδραση στο τακτικό κομμάτι. Το να χρησιμοποιήσεις 4-2-3-1 από 3-4-3, είναι μία λογική κίνηση με βάση το υλικό που διαθέτεις. Δεν συγκαταλέγεται σε νέο τρόπο προσέγγισης και αντίληψης του παιχνιδιού. Το πρώτο δείγμα γενικά, κρίνεται καλό.
Ηρεμία και υπομονή χρειάζεται προτού ειπωθούν βαρύγδουπες εκφράσεις. Τίποτα δεν είναι δεδομένο φέτος, οφείλουμε να βάλουμε άλλες παραμέτρους στον τρόπο που βλέπουμε το ποδόσφαιρο εν καιρώ κορωνοϊού. Περισσότερες απαντήσεις για το θέμα που διαβάσατε παραπάνω θα δοθούν στο νέο επεισόδιο του Sports Journeys, από έναν εξαιρετικό επιστήμονα και καλό φίλο…
Εις το επανιδείν
Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και ολόκληρη την πρώτη σεζόν εδώ.
Photo Credits: Flickr-XoMeoX
Σχολίασε