Το φίλτρο της ψυχής είναι σημαντικότερο

Βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες για τον… βαθύ πουριτανισμό της χώρας, σε μία περίτρανη απόδειξη ότι η βιτρίνα ουδέποτε έχει σημασία.

Επιτρέψτε μου να κάνω ένα μικρό «copy paste» στον πρόλογο ενός παλαιότερου κειμένου. Διαβάζεις, βλέπεις, ακούς, σε πλείστες όσες περιπτώσεις βιώνεις και πραγματικά απορείς. Απορείς για το πού βαδίζει η κοινωνία, με τι πρότυπα μεγαλώνουν οι γενιές του παρόντος και ειλικρινά δεν ξέρω πώς θα είναι εκείνες του μέλλοντος.

Τα τελευταία χρόνια έχει γεννηθεί το εξής ερώτημα στο μυαλό μου, ρητορικό ή μη, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία σας. Πώς γίνεται άνθρωποι που βιντεοσκοπούν για μικρή χρονική διάρκεια τον εαυτό τους και μοιράζονται κομμάτια της καθημερινότητάς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να θεωρούνται role models;

Αλήθεια, ένα βίντεο μικρού μήκους, πειραγμένο με φίλτρα, χιλιόμετρα μακριά από την ζωή των περισσότερων και με τη δυνατότητα μονταρίσματος, αρκεί για να θεωρηθείς παράδειγμα προς μίμηση; Αν ναι, μάλλον έχω βάλει λάθος δομή στην ζωή και στον τρόπο σκέψης μου! Δεν προσπαθώ να το παίξω life coach ή influencer, για να είμαι ξεκάθαρος. Απέχω από αυτή τη λογική αυτοπροβολής, που κατά βάση αποσκοπεί στο κέρδος.

Μίας και αναφέρθηκα στα χρήματα. Εξίσου σημαντικό κομμάτι του προβληματισμού μου, είναι και η αμοιβή του συγκεκριμένου σιναφιού. Υπέρογκα χρηματικά ποσά κατά καιρούς βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ένας στους τέσσερις followers είναι fake

Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι σχεδόν το 40% των συγκεκριμένων προφίλ ακολουθείτε από ψεύτικους λογαριασμούς. Παραθέτω και το κομμάτι της έρευνας για να μην με πείτε εμπαθή (γέλια)!

Το μόνο ευχάριστο με τα «γυάλινα», άψυχα προφίλ των social media, είναι ότι σπάνε εύκολα. Και τότε φαίνεται η πραγματική εικόνα, άνευ φίλτρων, ιστοριών και ωραιοποιημένων καταστάσεων. Σε πλείστες όσες περιπτώσεις έρχεται καθυστερημένα το σπάσιμο αυτό. Παρόλα αυτά, κάθε φορά που συμβαίνει, αποτελεί μία νίκη για όλους εκείνους που εξετάζουν το φίλτρο της ψυχής.

Την καθαρότητα του πνεύματός τους και των πράξεων τους. Ίσως ήρθε η ώρα, να κοιτάξουμε το πρόβλημα κατάματα. Να ψάξουμε λίγο πιο βαθιά μέσα μας να δούμε τι πραγματικά είναι αυτό που μας… τσιγκλάει. Το ερέθισμα που μας βγάζει την άσχημη πτυχή προς τα έξω.

Να δούμε σαν κοινωνία τι διάολο κάνουμε λάθος και τα πρότυπα των νεότερων γενιών είναι άνθρωποι που «πουλάνε» πλαστές ιστορίες για ναρκωτικά, πορνεία και όπλα. Ή ακόμα χειρότερα, εμπορευματοποιούν τομείς της ζωής που θα έπρεπε να ντρεπόμαστε σαν οντότητες για την ύπαρξή τους…

Οφείλουμε να δράσουμε, καθώς ουδείς δεν γνωρίζει αν μια μέρα θα βρεθούμε εμείς ή κάποιος αγαπημένος μας εκεί, στην θέση που κατ’ επιλογή δεν κοιτάξαμε ποτέ…

Εις το επανιδείν

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και όλα τα επεισόδια των δύο κύκλων, εδώ.

Photo credits: gpoint.gr