Κάσπερ Σμάιχελ: Το μήλο κάτω από την μηλιά

Με την σκόνη του Euro να κατακάθεται, στο Sports Journeys ξεχωρίσαμε ορισμένα από τα πρόσωπα της διοργάνωσης. Ένα από αυτά ήταν ο Κάσπερ Σμάιχελ.

Η Δανία βρέθηκε στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς ήταν η εξαιρετική πορεία στο τουρνουά, που σταμάτησε στην τελική τετράδα, αφήνοντας πίσω το περιστατικό με τον Έρικσεν και το στραβό ξεκίνημα στον όμιλο.

Ένας εκ των συντελεστών τούτης της επιτυχίας, ήταν ο Κάσπερ Σμάιχελ. Βέβαια, προτού βρεθεί στην πρώτη γραμμή του… μετώπου, ο 34χρονος τερματοφύλακας χρειάστηκε να διανύσει πολλά χιλιόμετρα στην αγγλική ύπαιθρο. Και να ακούσει διάφορα σχολιανά εξαιτίας του «βασιλικού αίματος» που κυλάει στις φλέβες του.

Οι αυτοσχέδιες προπονήσεις του κήπου

Ο θυμόσοφος λαός αναφέρει σε μία από τις ρήσεις του, «Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον». Νομίζω ότι ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Κάσπερ Σμάιχελ, καθώς από τα γεννοφάσκια του έβλεπε μπάλα. Πώς να μην συμβεί αυτό άλλωστε, όταν ο πατέρας σου αποτελεί θρύλο του ποδοσφαίρου.

Πίσω, στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990, ο μικρός Κάσπερ αποφάσισε ότι θα ακολουθήσει τα χνάρια του Πέτερ Σμάιχελ. Το ερέθισμα προέκυψε από τον ντόρο που προκάλεσε η ανάδειξη του τελευταίου σε κορυφαίο τερματοφύλακα του κόσμου και η κατάκτηση του Euro 1992.

«Μου άρεσε ο τρόπος που αγωνιζόταν και ότι έκανε κάτι εντελώς διαφορετικό από τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές στο γήπεδο», το σχόλιο του 34χρονου πλέον γκολκίπερ, όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να φορέσει γάντια.

Παρότι η οικογένεια βρέθηκε στην Αγγλία, ο Πέτερ αποφάσισε να μην πάει τον γιο του σε κάποια ακαδημία, αλλά να τον προπονεί ο ίδιος. Κάπως έτσι, έκανε τα πρώτα του βήματα. Σε ένα αυτοσχέδιο γήπεδο στον κήπο του σπιτιού, με εισηγητή τον πατέρα του.

Πέρα από την πράξη, υπήρχε και θεωρία! Ο Πέτερ τοποθετούσε τον γιο του πίσω από την εστία που αγωνιζόταν, στα ματς του «Ολντ Τράφορντ», για να παρακολουθεί τις κινήσεις του. Όλα αυτά έως το 1999, όταν το κεφάλαιο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκλεισε για τον σπουδαίο Δανό τερματοφύλακα.

Η ακαδημία της Εστορίλ και η επιστροφή στο Νησί

Οι αρχές του 21ου αιώνα βρίσκουν την οικογένεια Σμάιχελ στην Πορτογαλία, μετά την μεταγραφή του Πέτερ στην Σπόρτινγκ (1999-2001). Λίγους μήνες μετά την μετακόμιση στην Ιβηρική, ο Κάσπερ επιλέγει να αγωνιστεί με την φανέλα της Εστορίλ, συνεχίζοντας παράλληλα τις ατομικές προπονήσεις.

Εκεί πήρε τις πρώτες αγωνιστικές παραστάσεις και ξεκίνησε να αναδεικνύει το ταλέντο του. Το 2001 επιστρέφει στην Αγγλία, υπογράφοντας το πρώτο συμβόλαιο σε ηλικία 17 ετών. Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν η αφετηρία της επαγγελματικής του καριέρας και η μοναδική στάση που έβαλε το… χεράκι του ο μπαμπάς.

Μέχρι το 2005 αγωνιζόταν στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες, παίρνοντας εν συνεχεία την άγουσα για την πρώτη ομάδα. Εκεί δεν τον πίστεψε κανείς! Η πίεση που δημιουργήθηκε γύρω από τον νεαρό Κάσπερ ήταν τεράστια, άπαντες τον σύγκριναν με τον Πέτερ και αναμενόμενα το άγχος τον κατέλαβε, τελειώνοντας δια παντός τις ελπίδες διάκρισης στην Βρετανική μεγαλούπολη.

Το «αγροτικό» και ο μέντορας Έρικσον

Με το περιβάλλον στο Μάντσεστερ να κρίνεται ακατάλληλο, ο Κάσπερ Σμάιχελ ξεκινάει μία μεγάλη τουρνέ στην περιφέρεια. Από το 2005 έως το 2008 πέρασε από Ντάρλινγκτον, Μπέρι, Φόλκερκ, Κάρντιφ και Κόβεντρι καταγράφοντας σκόρπιες συμμετοχές. Το 2009 υπογράφει στην Νοτς Κάουντι κατόπιν υπόδειξης του τεχνικού διευθυντή, Σβεν Γκόραν Έρικσον.

Για πρώτη φορά στην καριέρα του λαμβάνει εμπιστοσύνη από υπεύθυνο ομάδας, παίρνει γάντια βασικού και δικαιώνει στον απόλυτο βαθμό την επιλογή του. Μαζί με τις «καρακάξες» θα πανηγυρίσει την επιστροφή στην Λιγκ 1, έχοντας την κορυφαία άμυνα της Λιγκ 2 (31 γκολ), το καλύτερο ρεκόρ της κατηγορίας και διατηρώντας απαραβίαστη την εστία του στα 27 από τα 43 ματς που έπαιξε!

Εκείνη η σεζόν αποτελεί ορόσημο στην καριέρα του, διότι για πρώτη φορά δεν μνημονεύεται το όνομά του, αλλά η ικανότητά του κάτω από τα γκολπόστ. Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις, τον πηγαίνουν ένα επίπεδο παραπάνω, στη Λιντς (Τσάμπιονσιπ).

Ακόμα μία εντυπωσιακή χρονιά, με 40 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με την ομάδα να χάνει οριακά την είσοδο στα πλέι οφ ανόδου. Όσον αφορά τον Κάσπερ Σμάιχελ, το αστέρι του είχε ανατείλει ήδη.

Κεφάλαιο Λέστερ

Ο Σβεν Γκόραν Έρικσον είναι εκείνος που του έδωσε για δεύτερη φορά, την ευκαιρία να αλλάξει status. Το καλοκαίρι του 2011 τον παίρνει μαζί του στην Λέστερ. Του δίνει το χρίσμα του Νο.1 και ο 26χρονος τότε Δανός γκολκίπερ, του ανταποδίδει τη χάρη με 17 μηδέν παθητικό σε 52 ματς και 5 επεμβάσεις σε πέναλτι.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Σουηδός προπονητής αποχωρεί, ωστόσο ουδείς μπορεί να… κουνήσει τον Κάσπερ από την θέση του. Το 2013-14 γίνεται το πρώτο «θαύμα» με την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, χάρη στο αήττητο 19 αγώνων από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο (9 μηδέν παθητικό στο διάστημα αυτό).

Ακολουθεί μία μεταβατική σεζόν στην κορυφαία κατηγορία και πρώτη του Σμάιχελ εκεί. Για να έρθει η απόλυτη δικαίωση το 2015-16 με την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τις «αλεπούδες», σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του αθλητισμού.

Συμπωματικά, ο σπουδαιότερος τίτλος της καριέρας του στην Αγγλία, ήρθε την ίδια μέρα (2 Μαΐου) και στην ίδια ηλικία (29 ετών) με τον αντίστοιχο του Πέτερ. Βέβαια, η αγωνιστική παρουσία του, τον είχε τοποθετήσει σε ξεχωριστό κεφάλαιο. Δεν ήταν ο γιος του Πέτερ, αλλά ο αρχηγός της Λέστερ, Κάσπερ Σμάιχελ. Παράλληλα, παραμένουν οι μόνοι που ως πατέρας και γιος κατέκτησαν την Πρέμιερ Λιγκ, με διαφορετικές ομάδες.

Το Euro και το Κύπελλο Αγγλίας

Φέτος, ήταν μία αρκετά καλή χρονιά, αφού σήκωσε στον αέρα του «Γουέμπλεϊ» το Κύπελλο Αγγλίας με την Λέστερ. Ωστόσο, στο ίδιο γήπεδο έμελλε να γνωρίσει και μία μεγάλη «πίκρα». Αυτή του αποκλεισμού στα ημιτελικά από την Αγγλία στην παράταση. Πιάνω ακόμα τον εαυτό μου, βλέποντας τα στιγμιότυπα του αγώνα, να μουρμουράει «ρουφιάνα μπάλα», για τον τρόπο που γύρισε στον Κέιν έπειτα από την επέμβαση στο πέναλτι.

Κάνοντας την αποτίμηση των τερματοφυλάκων στο τουρνουά, παρέα με τον Ζόμερ (Ελβετία) πραγματοποίησαν ένα γεμάτο Euro. Πάντως, θεωρώ ότι η πληρότητα των εμφανίσεων του Ντοναρούμα (επεμβάσεις, έξοδοι, παιχνίδι με τα πόδια), δικαίως άφησε αμφότερους σε δεύτερη μοίρα.

Κλείνοντας, το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι με σκληρή δουλειά και υπομονή μπορεί κάποιος να πετύχει σπουδαία πράγματα. Ο Κάσπερ Σμάιχελ αποτελεί ένα από τα λαμπρά παραδείγματα της σχετικής λίστας…

Εις το επανιδείν

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και ολόκληρη την πρώτη σεζόν εδώ.

Πηγή: Scandinavian Traveler