Ευρωλίγκα: Να πατήσουν το panic button;

Συνιστά καταστροφή μια ήττα στη φωλιά της Πρωταθλήτριας Ευρώπης; Θα πρέπει να ηχήσει συναγερμός για το 7-4 μετά από έντεκα αγωνιστικές; Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την Εφές στην Κωνσταντινούπολη, για να βγουν στην επιφάνεια τα πρώτα μεταγραφικά σενάρια.

Ως είθισται, την αφορμή για ό,τι διαβάσετε στο εξής, την έδωσε ένα messenger group και η απαραίτητα βόλτα στα social media, μετά το φινάλε της αναμέτρησης Εφές Αναντολού – Ολυμπιακός. Για την ιστορία, οι «ερυθρόλευκοι» έφυγαν ηττημένοι από το παρκέ, πληρώνοντας σε μεγάλο βαθμό το επιθετικό βραχυκύκλωμα του δευτέρου μέρους.

Disclaimer. Νομίζω πως πλέον μεγαλώνω αρκετά, ώστε αυτή η βόλτα στα Social Media δεν μου προκαλεί γέλιο, αλλά εκνευρισμό. Ωστόσο, γίνεται πηγή έμπνευσης, άρα η πλάστιγγα γέρνει προς τη συνέχισή της…

Μετά το παιχνίδι, διάβασα ουκ ολίγα σχόλια, για την ανάγκη ενίσχυσης των Πρωταθλητών Ελλάδας, ειδικά στις θέσεις «2» και «5». Εκείνα που αφορούσαν τον Γιώργο Μπαρτζώκα και την ικανότητά του ή όχι να διαχειριστεί τα παιχνίδια, δεν μπορώ να την σχολιάσω. Έχει και η ιλαρότητα τα όριά της…

Euroleague 2022-23: Efes Anadolu vs Olympiacos - Thomas Walkup
Euroleague 2022-23: Efes Anadolu vs Olympiacos – Thomas Walkup

Χρειάζεται παίκτες ο Ολυμπιακός;

Ξεκινώ με μια παραδοχή. Το αγωνιστικό πλάνο του Ολυμπιακού, τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση δεν στηρίζεται σε μηχανική εκτέλεση εντολών, αλλά στο «διάβασμα» των φάσεων και τη γρήγορη αντίδραση σε ό,τι σου δίνει ο αντίπαλος.

Πολλώ δε μάλλον στην επίθεση, όταν οι Πειραιώτες προσπαθούν να παίξουν με ελάχιστη ντρίμπλα και σχεδόν αέναη κίνηση στον χώρο. Τα δύο στοιχεία, στο υψηλότερο επίπεδο, χρειάζονται -σχεδόν ως προαπαιτούμενο- εξαιρετική χημεία και επικοινωνία των παικτών στο παρκέ. Μπορούν οι καινούριοι παίκτες να το αφομοιώσουν στη διάρκεια μιας προετοιμασίας; Σε καμία περίπτωση.

Επιτυγχάνεται μόνο μέσω της τριβής στους αγώνες και φυσικά των λαθών που προκύπτουν από την προσπάθεια εκτέλεσης των κινήσεων το γρηγορότερο δυνατό. Ας θυμηθούμε τον Γουόκαπ, τον ΜακΚίσικ, τον Φαλ και τον Ντόρσεϊ του πρώτου τριμήνου της περσινής χρονιάς.

Ειδικά οι δύο πρώτοι χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο μέχρι να κάνουν βίωμα το πλάνο, με τον Γάλλο σέντερ να το κατανοεί γρηγορότερα από όλους (απόφοιτος της γαλλικής σχολής γαρ, όπου τα βασικά γίνονται κτήμα πριν καν μπουσουλήσεις μπασκετικά).

Στην περίπτωση του Ντόρσεϊ, το roller coaster από το καλό, στο κακό κράτησε σχεδόν μέχρι και μετά τα Χριστούγεννα, πριν γίνει -σταθερά- σούπερ επιδραστικός σε άμυνα και επίθεση.

Παράλληλα, ο τρόπος παιχνιδιού του κόουτς Μπαρτζώκα επηρεάζει και τις δύο πλευρές του παρκέ. Το flow στην επίθεση έρχεται από την καλή άμυνα και οι καλές άμυνες προαπαιτούν σωστές εκτελέσεις στην επίθεση. Κι αυτή ακριβώς είναι η αχίλλειος πτέρνα του. Αν «στραβώσει» κάτι στη μία πλευρά του παρκέ, συνήθως «στραβώνει» και στην άλλη.

Φάκελος rotation

Με την ένταση στα «κόκκινα» σε άμυνα και επίθεση, ο Ολυμπιακός υποφέρει όταν το δεύτερο rotation δεν προσφέρει τα αναμενόμενα, χαρίζοντας τις απαιτούμενες ανάσες στους βασικούς. Όσο όμως διαρκεί η μαθητεία των καινούριων, μοιάζει δεδομένο ότι οι «παλιοί» θα πρέπει να τραβήξουν περισσότερο κουπί.

Η Ευρωλίγκα δεν συγχωρεί μαζεμένες ήττες και απώλεια μομέντουμ. Πρόκειται για το πλέον… αδηφάγο πρωτάθλημα στον πλανήτη και ένα αρνητικό σερί μπορεί να εκτροχιάσει ολόκληρη της σεζόν. Πολλώ δε μάλλον, όταν δεν υπάρχει ούτε ένα παιχνίδι στη κανονική περίοδο που «κυκλώνεται» ως σίγουρη νίκη εξ αρχής.

Ρωτήστε και τη Μιλάνο που ο κατήφορός της δεν έχει τέλος και πλέον, πλην του αγωνιστικού, καλείται να λύσει και το ψυχολογικό χάντικαπ. Το γεγονός ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας της αφομοίωσης στους παίκτες που ήρθαν στο λιμάνι το καλοκαίρι, καθώς πρέπει να μάθουν γρήγορα, χωρίς… εβδομάδα προσαρμογής. Σε αυτό το επίπεδο, μαζεμένα λάθη δεν συγχωρούνται και μπορεί να κοστίσουν νίκες πολύτιμες για την κατάταξη και το μομέντουμ.

Άρα μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα; Θεωρώ πως στον Ολυμπιακό γνωρίζουν πως το πλάνο θέλει χρόνο μέχρι να γίνει κτήμα των παικτών, όσο κι αν τα Social Media ζητούν αλλαγές πλεύσης, μεταγραφές και… Καιάδα σε όσους «δεν μπορούν». Εξάλλου και πέρσι τέτοια εποχή η μουρμούρα βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη, για μια ομάδα που έφτασε μια τρίχα από τον τελικό της Ευρωλίγκα

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και όλα τα επεισόδια των δύο κύκλων, εδώ.

Photo Credits: EuroLeague.net