Τελικά κάνει ή δεν κάνει ο Τσιντώτας

Το ντεφορμάρισμα που διανύει ο Παναγιώτης Τσιντώτας είναι ξεκάθαρο, ωστόσο οι αντιδράσεις του συνόλου τον αδικούν.

Δεν είναι ούτε η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία φορά που ο κόσμος μίας ομάδας υποπίπτει σε… ανθρωποφαγία. Προφανώς, στην περίπτωση της ΑΕΚ υπάρχει ερέθισμα και αυτό είναι η κακή αγωνιστική παρουσία, σε συνδυασμό με την έλλειψη θετικών αποτελεσμάτων.  Βέβαια, το πρόβλημα είναι σύνθετο για την «Ενωση» και δεν αφορά μόνο τον γκολκίπερ της.

Ο Ελληνας τερματοφύλακας βάσει αριθμών, είναι ο λιγότερο αποδοτικός στην Σούπερ Λίγκα. Ο Θέμης Καίσαρης σε πρόσφατο κείμενό του ανέλυσε τα αριθμητικά δεδομένα για τον «άσο» της ΑΕΚ, όμως τα στατιστικά λένε τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο. Εκεί, η συνολική λειτουργία των «κιτρινόμαυρων» στο αμυντικό κομμάτι θυμίζει ομάδα ερασιτεχνικού επιπέδου, όσο σκληρό και αν ακούγεται αυτό.

Τα καλοκαιρινά λάθη

Το «κακό» εντοπίζεται στον καλοκαιρινό σχεδιασμό της ομάδας. Ο Ιβιτς σε συνεργασία με τον Καρέρα κινήθηκαν με λογική «γεμίσματος» του ρόστερ στις θέσεις που υπήρχε έλλειμμα, δίχως να δώσουν μεγάλη βαρύτητα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παικτών. Αυτό ως έναν βαθμό έχει να κάνει και με το διαθέσιμο κεφάλαιο. Δεν πιστεύω ότι προτάθηκε στον Ιταλό προπονητή ο Φαν Ντάικ και εκείνος προτίμησε τον Χνιντ!

Σε δεύτερο χρόνο, έρχονται τα σφάλματα του Καρέρα στον τρόπο που διαχειρίστηκε το υλικό. Στα δικά μου μάτια, η ΑΕΚ χάθηκε στη μετάφραση από τα μέσα Οκτωβρίου, με διαρκείς αλλαγές σχηματισμών και προσώπων, που στο τέλος της ημέρας κόστισαν. Στα παραπάνω προσθέστε και τα προβλήματα που δημιούργησε ο κορωνοϊός στην διάρκεια απόδοσης του ρόστερ και το παζλ του -11 συμπληρώνεται.

Κεφάλαιο Τσιντώτας

Σε αυτό το σημείο, θέλω να θυμίσω ότι ο Τσιντώτας ήταν βασικός τερματοφύλακας των «κιτρινόμαυρων» στην σεζόν που κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Κατέγραψε 15 συμμετοχές στην Σούπερ Λίγκα, διατηρώντας 9 φορές απαραβίαστη την εστία του, ενώ σε Κύπελλο και Ευρώπη συμμετείχε 3 φορές έχοντας μηδέν παθητικό! Κοιτάξτε την αμυντική σύνθεση της ομάδας τότε και σήμερα, τι τελικές δεχόταν το 2017-18 και πόσες στην τρέχουσα σεζόν: 27 τελικές μέσα από το κουτί σε 14 ματς φέτος, έναντι 12 σε 15 τότε.

Εκείνο που δεν έχω ακούσει μέχρι σήμερα, είναι η έλλειψη αξιόπιστης επιλογής πίσω από τον βασικό τερματοφύλακα. Ο Αθανασιάδης την πρόσφατη διετία δεν έχει παιχνίδια, κάτι που φάνηκε στα λίγα λεπτά που αγωνίστηκε φέτος. Το παραπάνω οδηγεί τον προπονητή σε αναγκαστική χρήση του ντεφορμέ Τσιντώτα, με αποτέλεσμα να «καεί» τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά.

Η πίεση είναι τεράστια στα μεγάλα ελληνικά κλαμπ. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια ενός φίλου μου, που αγωνιζόταν σε αθηναϊκή ΠΑΕ: «Πριν από το ντεμπούτο μου στο Τσάμπιονς Λιγκ, δεν κοιμήθηκα και ενώ δεν κάπνιζα ποτέ στη ζωή μου, έκανα δύο πακέτα τσιγάρα από το άγχος». Και αυτός ο παράγοντας πρέπει να μπαίνει στο «ζύγι». Μπείτε στη θέση ενός ανθρώπου-ποδοσφαιριστή, που μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο να παίξει ματς ζωτικής σημασίας, γνωρίζοντας ότι δεν πάει καλά ο ίδιος και η ομάδα…

Εν κατακλείδι, ο Τσιντώτας ούτε κακός τερματοφύλακας είναι, ούτε άμπαλος έγινε. Φυσιολογικό ντεφορμάρισμα περνάει, την ώρα που είναι απροστάτευτος από τους συμπαίκτες του (εξαιτίας της κακής αγωνιστικής εικόνας, όχι ηθελημένα προφανώς).

Εις το επανιδείν

Ακούστε το τελευταίο επεισόδιο του Sports Journeys, αλλά και ολόκληρη την πρώτη σεζόν εδώ.